Air… tax!


Γράφει ο Γιώργος Κούρος


Ακουγόταν ως ανέκδοτο πριν από μερικά χρόνια, οπότε και οι αυξήσεις στη φορολογία ήταν αλλεπάλληλες, ότι σε λίγο καιρό θα φορολογήσουν και τον… αέρα που αναπνέουμε!

Φαίνεται πλέον ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Η αρχή γίνεται με τη φορολόγηση των τροφίμων που περιέχουν… λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Με πιο απλά λόγια, αυξάνεται η φορολογία σε όλα τα τρόφιμα.
Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι το μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. Δεν διευκρινίζεται όμως ότι στη Δανία όπου εφαρμόστηκε το μέτρο απέτυχε, ενώ και στην Αμερική, που πρώτη το εισήγαγε, η κατανάλωση έπεσε κατακόρυφα.
Επομένως όσο κι αν αυξηθούν οι τιμές, αν μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση, μηδέν εις το πηλίκο.
Και όσο για την άλλη δικαιολογία, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υγεία μας, δηλαδή να μην καταναλώνουμε πλέον ανθυγιεινά προϊόντα, μάλλον κι αυτή δεν ευσταθεί.
Διότι στις ΗΠΑ, όπου αυτός ήταν ο συγκεκριμένος στόχος, υπήρξε ταυτόχρονη μείωση των τιμών σε άλλα είδη, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά κ.ά. Εκτός εάν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να στρέψουν τους καταναλωτές στα light προϊόντα. Για τα οποία βέβαια αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, όσον αφορά θέματα υγείας.
Εκτός εάν τελικά ο στόχος είναι γενικά να περιορίσουμε και το φαΐ! Αν και η σκέψη αυτή παραπέμπει στο ότι δεν θα έχουμε χρήματα για να φάμε… Ευτυχώς, όμως, λεφτά υπάρχουν ακόμη!
Ισως να μην το έχουμε καταλάβει, και να είναι ακόμη ένα μέτρο κατά της φοροδιαφυγής. Αν συνδυαστεί μάλιστα με την αναγραφή στη φορολογική δήλωση και των… κιλών μας, τότε η διασταύρωση θα είναι πιο εύκολη, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα τους… φορο-φαγάνες.
Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Να πει αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι!
Ολοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Επομένως, σε αυξήσεις θα προχωρήσει. Είτε είναι αυξήσεις συντελεστών, που θα πλήξουν και πάλι τα μεσαία εισοδήματα, είτε είναι αυξήσεις του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, είτε είναι αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως και να τις «βαφτίσει», αυξήσεις θα είναι.
Μπορεί η κυβέρνηση να είναι «αλλεργική» σε οποιαδήποτε αύξηση, όμως εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί. Μακάρι να ήταν διαφορετική η κατάσταση, αλλά δεν είναι.
Και όσο καθυστερεί τόσο τα μέτρα θα γίνονται πιο «σκληρά», αφού το δημοσιονομικό κενό θα «φουσκώνει». Ας προχωρήσει λοιπόν τώρα αποφασιστικά σε μέτρα που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο, διότι όσο περνά ο καιρός μόνο ο… αέρας θα μείνει αφορολόγητος.
Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή μήπως τελικά υπάρχει και οδεύουμε ολοταχώς…

naftemporiki.gr


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια