Σκληρή επίθεση κατά Ερντογάν από μειονοτικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Η θριαμβευτική εκλογική νίκη του Σύριζα και η εντυπωσιακή ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, έχει προκαλείσαι ένα κυριολεκτικά ντελίριο δημοσιευμάτων στις τουρκικές εφημερίδες.

Πολλά από αυτά  είναι κολακευτικά για τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, άλλα προσπαθούν να προβλέψουν τις γενικότερες επιπτώσεις από αυτή την νίκη, τις συνέπειες στην τουρκική οικονομία, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ άλλα δημοσιεύματα προσχωρούν ακόμα και σε… παρομοιώσεις του Σύριζα και του Τσίπρα με τον Ταΐπ Ερντογάν και το κόμμα του, AKP.
Ένα τέτοιο δημοσίευμα όμως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του μειονοτικού βουλευτή Ροδόπης του Σύριζα, Ayhan Karayusuf, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις μειονοτικούς μουσουλμάνους βουλευτές του νέου ελληνικού κοινοβουλίου και οι οποίοι εκλέχτηκαν υπό την σημαία του Σύριζα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf, ο Έλληνας μουσουλμάνος βουλευτής, Ayhan Karayusuf, αναφερόμενος σε ορισμένα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που έκαναν παρομοιώσεις τους Σύριζα και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν και ισλαμικό του κόμμα, διαμαρτυρήθηκε έντονα απορρίπτοντας κάθε ομοιότητα των δυο κομμάτων. Ο Ayhan Karayusuf επέκρινε έντονα τα τουρκικά δημοσιεύματα που έκαναν αυτές τις παρομοιώσεις και τόνισε πως ο Σύριζα δεν έχει καμία ομοιότητα με τον Ερντογάν και το κόμμα του και μάλιστα τόνισε πως όταν είχαν ξεσπάσει οι διαδηλώσεις του Γκεζίπαρκ στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2012  εναντίον της δεσποτικής, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ερντογάν, ο Σύριζα ήταν στο πλευρό των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης. Ο μειονοτικός βουλευτής αναρωτήθηκε πως μπορεί να μοιάζει ο Σύριζα με ένα αυταρχικό κόμμα της Τουρκίας όπως είναι αυτό του Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να… κάνει και «μαθήματα» περί λαϊκισμού στον κ Τσίπρα. Μάλιστα προχώρησε ακόμα περισσότερο παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Τουρκίας προτείνοντας για τις προσεχείς εκλογές της Τουρκίας που θα γίνουν μέσα στο 2015 να σχηματιστεί ένας ευρύς πολιτικός σχηματισμός εναντίον της πολιτικής κυριαρχίας του Ερντογάν και του κόμματος του.
Τέλος ο Ayhan Karayusuf αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ότι μεταξύ των δυο λαών δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι θα εργαστεί για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών χωρίς φυσικά να προχωρήσει στην αναφορά των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και να κάνει κάποια νύξη για την τουρκική προκλητικότητα του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας τον οποίο  επέκρινε έντονα αλλά μόνο για την εσωτερική τουρκική πολιτική κατάσταση.
Εντωμεταξύ σύμφωνα  με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, (31/1),  αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, θα έρθει στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου για να συζητήσει με την νέα ελληνική κυβέρνηση την στενότερη συνεργασία  εν όψει και των πολύ κρίσιμων τουρκικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια