Απειλή ή μπλόφα;


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Μετά το «μπαζούκας» του Ντράγκι, τι; Ολες οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις Γερμανών αξιωματούχων μάς προειδοποιούν ότι το Βερολίνο δεν θα αρκεστεί στο αντίτιμο της κατά 80% αποφυγής αμοιβαιοποίησης του κινδύνου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που επιμερίζεται στις κεντρικές τράπεζες των χωρών -μελών.

Με δεδομένο το εσωτερικό κλίμα που υπάρχει στο Βερολίνο, οι Μέρκελ - Σόιμπλε θα επιχειρήσουν να επανεπιβεβαιώσουν την πλήρη ισχύ στη στενή τους ερμηνεία τόσο του συμφώνου σταθερότητας όσο και του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Την ίδια στιγμή μια πλειοψηφία αναλύσεων κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τονίζει για ακόμη μία φορά ότι η αποτελεσματικότητα του πακέτου Ντράγκι επιβάλλει ελαστική ερμηνεία αν όχι εγκατάλειψη των άκαμπτων ποσοστών και περιορισμών που περιέχονται στις δύο παραπάνω συνθήκες.
Επί του παρόντος, ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία και πολύ περισσότερο ούτε η Ισπανία έσπευσαν να αξιοποιήσουν το μομέντουμ Ντράγκι με ζητούμενη την αιτία της αφωνίας τους:
- Υπολογίζουν σε μια παρασκηνιακή αναζήτηση συναινετικής στροφής και δεν θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα στη Μέρκελ;
- Περιμένουν να δουν, για να το πούμε απλά, αν ο Ντράγκι καθάρισε για λογαριασμό τους;
- 'Η μήπως φοβούνται -με τον ευρωσκεπτικισμό και τη ρατσιστική ακροδεξιά να αυξάνονται στο εσωτερικό της Γερμανίας- μια ανεξέλεγκτη περιχαράκωση της Μέρκελ με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης;
Αντί απάντησης, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε ακόμη ένα ερώτημα πού βρίσκεται η απειλή και πού η μπλόφα ανάμεσα στο Βερολίνο και στους εταίρους του. Γαλλία και Ιταλία μπορούν, επικαλούμενες ως επιταχυντή εξελίξεων ακόμη και το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Φαράζ στη Βρετανία τον Μάιο, να διαμηνύσουν στη Μέρκελ ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κινδυνεύει να έχει συνομιλητές στο Παρίσι τη Λεπέν και στη Ρώμη τον ετερόκλητο θίασο Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο.
Από την άλλη μεριά, η Μέρκελ φαίνεται να διαμηνύει ότι η ανοχή του Βερολίνου στο πακέτο Ντράγκι είναι κόκκινη γραμμή. Πού βρίσκεται η απειλή και πού η μπλόφα είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς αυτή τη στιγμή. Απλά να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 1914 η μία πλευρά θεωρούσε τις απειλές της άλλης μπλόφα, μια προσέγγιση που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη διολίσθηση προς την καταστροφή.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια