Εκλογές 2015: Στο «φόβο» και τη «δραχμή» θα επενδύσει η ΝΔ


Η ώρα των επικοινωνιακών επιτελείων: Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων


Οργασμός επικρατεί από τη Δευτέρα (29/12/2014) στα όργανα των κομμάτων, οπότε και ανακοινώθηκε ότι οδεύουμε σε εκλογική αναμέτρηση, για τη συγκρότηση των επικοινωνιακών επιτελείων στο δρόμο προς την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και η ΔΗΜΑΡ, καθώς το ΠΟΤΑΜΙ ενισχύουν τα εσωτερικά τους τοιχώματα αλλά και τα πλευρικά τους συστήματα με επικοινωνιακά «μαξιλάρια». Ο λιγοστός χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές – στην ουσία μόλις 25 ημέρες – δεν επιτρέπει πολυτέλειες για στρατηγικές και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς υψηλών προδιαγραφών με επικοινωνιολόγους από το εξωτερικό ούτε όμως και για διχόνοιες όπως αυτές που αναπτύχθηκαν με αφορμή την υποψηφιότητα Δήμα μεταξύ Χρύσανθου Λαζαρίδη και Δημήτρη Σταμάτη. Οι οποίοι τώρα καλούνται να τα βρουν και να συνεργαστούν.
Επικρατείας: Ξέρεις από Επικοινωνία;
Ο νόμος είναι εξαιρετικά περιοριστικός αναφορικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων με σταυρό, ως εκ τούτου οι αρχηγοί των κομμάτων πιέζονται εκ των πραγμάτων να επιλέγουν για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας πρόσωπα που είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις επικοινωνιακές ανάγκες μιας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν του Newsbomb, για το Επικρατείας της ΝΔ έχουν «κλειδώσει» οι Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου και Δ. Σταμάτης, δηλαδή τρεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του Π. Σκουρλέτη στο Επικρατείας, ενώ εκεί μάλλον θα βρει τη δική του θέση και ο Φ. Κουβέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος ακουγόταν ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβανόταν και ο Ν. Παππάς, ο οποίος, όμως, θα κατεβεί τελικά στη Β' Αθηνών. Στο ΠΑΣΟΚ το τοπίο σχετικά με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας παραμένει θολό, ενώ στο Ποτάμι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι πιθανότατα ο Σπ. Λυκούδης.
«Μανούλες» στην επικοινωνία οι Συριζαίοι
Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει ξεκινήσει το briefing στους δημοσιογράφους από τον Π. Σκουρλέτη, το οποίο πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να επαναδραστηριοποιήσει στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενέταξε εσχάτως στην ομάδα που διαχειρίζεται την εξωτερική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και καθορίζει τη συνολική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη.
Το γνωστό θεσμό του «πρωινού καφέ» έχουν πλέον καθιερώσει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθημερινά, λίγο μετά τις 10.30 π.μ. το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνεται στον τρίτο όροφο των γραφείων στην Πλατεία Κουμουνδούρου, προκειμένου τα μέλη που το απαρτίζουν να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα της επικαιρότητας.
Στη σύσκεψη αυτή παίρνουν μέρος ο Πάνος Σκουρλέτης και η Ράνια Σβίγγου από το γραφείο Τύπου, καθώς και ο σύμβουλος έκδοσης και ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Β. Μουλόπουλος και Ν. Φίλης αντίστοιχα, ο δημοσιογράφος και μέλος της Κ.Ε. Γ. Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος Θ. Μιχόπουλος και ο Γ. Αλμπάνης από την ιστοσελίδα Left.gr, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. New entry πολλά υποσχόμενο συνιστά και ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης. Πολλές φορές στη σύσκεψη αυτή παρευρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος φροντίζει στη συνέχεια να ενημερώνει τον κ. Τσίπρα για κάποια θέματα. Στις συναντήσεις αυτές, ανάλογα με τα θέματα της επικαιρότητας, συμμετέχουν και οι τομεάρχες, αφού αυτοί θα ενημερώσουν για την πολιτική θέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.
Πυκνότερη παρουσία στο «Καφέ» αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες τα μέλη της Γραμματείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Θ. Δρίτσας, ο Π. Κουρουμπλής, ο Π. Λαφαζάνης, ο Ν. Βούτσης, ο Κ. Αθανασίου αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημ. Βίτσας. Τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνονται στο σχεδιασμό κάποιων κινήσεων στο επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και στο πως ο κομματικός μηχανισμός θα ετοιμαστεί για την εκλογική μάχη. Το βασικό πολιτικό εργαλείο χάραξης αυτών των πολιτικών είναι η ανάλυση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων.
Ο φόβος φυλάει τα έρημα για τη ΝΔ
Με σηκωμένα τα μανίκια τα στελέχη της Ν.Δ. δεν περίμεναν την προκήρυξη των εκλογών για να μοιράσουν ρόλους στον επικοινωνιακό μαραθώνιο. Σήμερα στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Βασικές λέξεις – «κλειδιά» στο πλάνο επικοινωνίας θα είναι ο φόβος από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το συγκριτικό πλεονέκτημα – κατά τη Ν.Δ. – του Σαμαρά έναντι του Τσίπρα, η προβολή ενός ισχυρού διακυβεύματος μεταξύ σταθερότητας και ευρωπαϊκής πορείας και το δίλημμα της σταθερότητας έναντι της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την καμπάνια θα «τρέξουν» από το Μαξίμου οι Χρ. Λαζαρίδης, Δημ. Σταμάτης και Γ. Μουρούτης, με τον Κ. Μπούρα να επικεντρώνεται στα οργανωτικά. Από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού συμμετέχει ο Γραμματέας Ανδ. Παπαμιμίκος. Την καμπάνια της Ν.Δ. θα υλοποιήσει, όπως και το 2012 αλλά και στις ευρωεκλογές του 2014, η διαφημιστική εταιρεία The Newtons Laboratory, ενώ μίνι ομάδα των εξ απορρήτων του Ανδ. Παπαμιμίκου θα αναλάβει τη διαδικτυακή καμπάνια και τα social media στα οποία η Ν.Δ. υστερεί δραματικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στους βασικούς πυλώνες επίσης, ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
Καθοριστικό ρόλο έχει αναλάβει στο επικοινωνιακό και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Ήδη στο στρατηγείο πραγματοποιούνται δύο επικοινωνιακά ραντεβού: Ένα για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την κατάρτιση του βασικού επικοινωνιακού πλάνου. Στη δεύτερη σύσκεψη, πέραν της κυβερνητικής εκπροσώπου συμμετέχουν και οι πιο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Ο βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, που έχει επιφορτιστεί με την ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων και την αξιοποίησή τους σε επίπεδο κυβερνητικής στρατηγικής, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης και ο Δημήτρης Σταμάτης που μεταφέρει τις πρωθυπουργικές εντολές στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη ενώ συντονίζει και το media training και τις εμφανίσεις των υπουρ
Το Ποτάμι «τρέχει»...
Στο Ποτάμι η επικοινωνία πραγματοποιείται «παραδοσιακά» από τον αρχηγό του, Σταύρο Θεοδωράκη. Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Δανέλλη. Εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι τυχόν εμπλοκή του καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος, (ο οποίος απαίτησε και αφαιρέθηκαν τα προεκλογικά και με σεξουαλικά υπονοούμενα, σποτάκια του Ποταμιού, με τίτλο «η πρώτη μου φορά», χαρακτηρίζοντάς τα «αισχρά και προσβλητικά για κάθε γυναίκα»), ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ, Θεοχάρης Θεοχάρης ενώ ειδικό ρόλο ενδεχομένως να έχουν ο έμπειρος Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.
Το διχασμένο ΠΑΣΟΚ
Την επικοινωνία του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει ήδη τα στελέχη που κλήθηκαν να μεταπείσουν τον ΓΑΠ να μην ιδρύσει κόμμα (Αλλαγή). Η Φ. Γεννηματά, ο Γ. Μανιάτης και ο Α. Λοβέρδος κάλεσαν τον Γ. Παπανδρέου να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης, ζήτησαν την πραγματοποίηση συνεδρίου μετά τις εκλογές με ανοιχτά όλα τα θέματα, και αυτό της ηγεσίας, ενώ έκαναν τη σχεδόν ταυτόσημη δήλωση ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».
Σταθερά αντιμνημονιακά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Δυναμικά στη γραμμή της εξόδου της χώρας από τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν Σαμαράς και Βενιζέλος θα κινηθούν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ήδη στο στρατηγείο των ΑΝΕΛΛ οι συσκέψεις είναι καθημερινές και πυρετώδεις. Στον πρωινό καφέ συμμετέχουν: Ο Γιάννης Μοίρας γραμματέας του κόμματος, ο Γιώργος Αναγνωστάκος γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, ο Τέρενς Κουικ, ο Γιάννης Γιαννέλης και η Μανταλέννα Παπαδοπούλου, επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια