Εν αναμονή νέας παρέμβασης Σαμαρά για το +12


Φωτογραφία:  Intime
Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ τα κόμματα μετρούν αντίστροφα για την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Δευτέρας. Εντός των επομένων ωρών, πιθανώς το Σάββατο, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο νέο μήνυμά του αναμένεται να θέσει τους βουλευτές προ της κρισιμότητας της ψήφου τους και να παρουσιάσει τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα από το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός ίσως κρύβει και έναν άσο στο μανίκι του, όπως και στην προηγούμενη παρέμβαση του, κατά την οποία πρότεινε συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογές στο τέλος του 2015, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παρέμβαση αναμένεται και από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς μέσω άρθρου του στον κυριακάτικο Τύπο. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στους βουλευτές τονίζοντας την κρισιμότητα της ψήφου τους, τη Δευτέρα.

Εκτός της νέας παρέμβασης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν κάνει ήδη τηλεφωνικές επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως και με βουλευτές της αντιπολίτευσης, για τους οποίους εκτιμάται ότι μπορεί να ξεφύγουν από την κομματική γραμμή.

Ήδη έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης, ενώ πιθανή θεωρείται και η αλλαγή στάσης της Νίκης Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ λίγο πριν από την β' ψηφοφορία.

Παράλληλα, το Μαξίμου κοιτά και προς ορισμένους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με τη σύμπλευση του κόμματός τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προς ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ που διατηρούν επαφές με τη ΝΔ.

Ωστόσο, η ηγεσία των ΑΝΕΛ με κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι «μπετοναρισμένη» στην τρίτη ψηφοφορία και δεν θα υπάρξει καμία διαρροή υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Κλείνουν ψηφοδέλτια

Πέραν των πυρετωδών διεργασιών για την προεδρική εκλογή, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια, καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι άλλες 12 ψήφοι, για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Στην ψηφοφορία της Δευτέρας, την τρίτη κατά σειρά, απαιτούνται 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 160 θετικές ψήφους και στη δεύτερη 168.

Εάν ο Σταύρος Δήμας δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, το ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνει τις κινήσεις του με στόχο να αποτρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου από το να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Το απόγευμα της Παρασκευής πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου να υπονομευτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από τον γιο του ιδρυτή, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μάλιστα, ανέφεραν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προτείνει στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας άλλης περιφέρειας επιθυμεί. Επίσης, έχει προτείνει να αναληφθούν πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να έχει χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Νένα Σώκου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια