Οι Κούρδoι μαχητές από το Ιράκ εισήλθαν στο Κομπάνι

Oι ενισχύσεις των Ιρακινών Κούρδων μαχητών εισήλθαν απόψε στη συριακή πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν εδώ και 6 εβδομάδες οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).


Οι περίπου 150 μαχητές Πεσμεργκά, που είχαν αναχωρήσει από το Σουρούτς της Τουρκίας, «εισήλθαν στο Κομπάνι φέροντας το δικό τους οπλισμό από το Ταλ αλ Σάιρ, δυτικά της πόλης» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πεσμεργκά «άνοιξαν ένα δρόμο με τη βοήθεια μπουλντόζων από το Ταλ αλ Σάιρ προκειμένου να φθάσουν στην πόλη και δεν εισήλθαν από το μεθοριακό φυλάκιο του Μουρσιτπινάρ» βόρεια του Κομπάνι.
Είχαν προηγηθεί νέες επιδρομές των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, διευκρίνισε ο Ραχμάν που έκανε επίσης λόγο για σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν απόψε το βράδυ μεταξύ των τζιχαντιστών και των Σύρων Κούρδων πολιτοφυλάκων (των Μονάδων Προστασίας του Λαού, YPG).
Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, μια οχηματοπομπή Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά στο έδαφος της Τουρκίας κατευθύνεται στα σύνορα με τη Συρία ώστε στη συνέχεια να μεταβεί στην πόλη Κομπάνι για να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις με στόχο να απωθηθούν οι αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που την πολιορκούν, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αναχώρησής της.
Οι Πεσμεργκά, με πάνω από 12 φορτηγάκια, τζιπ και θωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν από το σημείο όπου περίμεναν, 8 χλμ. από τα σύνορα, με κατεύθυνση την Κομπάνι, που πολιορκείται από το ΙΚ εδώ και πάνω από 40 ημέρες.
Η αμερικανική στρατηγική στη Συρία “λειτουργεί”, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο για το θέμα της Συρίας σήμερα, μετά τη διαρροή ενός υπομνήματος του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στο οποίο επέκρινε την αμερικανική στρατηγική των βομβαρδισμών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, κρίνοντας ότι από αυτήν επωφελείται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με το REUTERS, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υποστήριξε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους “λειτουργεί”. Διέψευσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποδυναμώσει τους ισλαμιστές παραβλέποντας τον βασικό στόχο της, την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.
“Η πολιτική μας απέναντι στον Άσαντ είναι πραγματικά σαφής: πιστεύουμε ότι έχει χάσει τη νομιμότητά του”, είπε ο Έρνεστ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικρίνεται εντός και εκτός της χώρας, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των δυνάμεων του Άσαντ που υπονομεύουν τη συριακή αντιπολίτευση. Την Πέμπτη δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ένα δισέλιδο υπόμνημα του υπουργού Άμυνας που απευθυνόταν στη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, με το οποίο ο Χέιγκελ προειδοποιούσε ότι η αμερικανική πολιτική στη Συρία βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή η Ουάσινγκτον δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της απέναντι στον Άσαντ.
Ο Χέιγκελ απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα την Πέμπτη. Όταν όμως ρωτήθηκε για τη στρατηγική στη Συρία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, παραδέχτηκε ότι ο Άσαντ ενδέχεται να επωφελείται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών και τόνισε ότι χρειάζεται μια διπλωματική, πολιτική λύση για να σταθεροποιηθεί η χώρα.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διχογνωμία με τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν διαρκώς τις επιλογές που έχουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη Συρία. “Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη στρατηγική, χρειάζεται πάντα να την επανεξετάζεις, να την αναθεωρείς και να την συζητάς και να διασφαλίζεις ότι όταν την εφαρμόζεις το κάνεις σωστά. Και νομίζω ότι σε αυτό αναφερόταν χθες ο υπουργός”, είπε.
Όταν ρωτήθηκε εάν η αμερικανική στρατηγική βοήθησε τον Άσαντ, ο Τζος Έρνεστ τόνισε ότι ο σημαντικότερος στόχος για τις ΗΠΑ είναι να διασφαλίσουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στη Συρία. “Θα πρέπει να τον ρωτήσετε (σ.σ. τον Άσαντ) τι πιστεύει για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πήγαν στη χώρα του, χωρίς την έγκρισή του, για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα εκεί”, κατέληξε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ http://www.haaretz.com

mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια