Ανθρωπιά από μια Κούρδισσα

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Όσο η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι διπλωμάτες ασχολούνται με την προετοιμασία της επίσκεψης Νταβούτογλου και της ομάδας των υπουργών της κυβέρνησής του στην Αθήνα για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, καλό είναι να θυμηθούν ότι έχει ψηφιστεί νόμος που καταδικάζει την άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σ' αυτή την υπενθύμιση γιατί η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις πρακτικές τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών, υποστηρίζοντας ανοιχτά τους τζιχαντιστές, για να λύσει πολιτικά προβλήματα, όπως η παρουσία ενοχλητικών Γεζιντί Κούρδων και Ασσυρίων κοντά στα σύνορά της.

Για να αποφευχθούν δε παρεξηγήσεις, να κάνουμε υπόμνηση προς τους αρμοδίους ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στους δολοφόνους τζιχαντιστές «επικυρώθηκε» και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Χάρβαρντ.

Επειδή δε η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησαν μια ανέντιμη και άκρως προσβλητική για το ελληνικό έθνος, για την Ιστορία της Ελλάδας αλλά και για τις πανανθρώπινες αξίες στάση στο ζήτημα του νόμου που ποινικοποιεί τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τους καλούμε να διαβάσουν με προσοχή την πρόταση νόμου που υπέβαλε η βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σαμπαχάτ Τουντζέλ (Sabahat Tuncel) στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στην πρότασή της η Τουντζέλ αιτείται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα, ζητεί από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας να αναγνώσει μέσα στην τουρκική Βουλή και με κάθε επισημότητα ένα κείμενο συγγνώμης, το οποίο θα αναγνώσει και δημοσίως στον τόπο του εγκλήματος την επόμενη ημέρα.

Ζητεί επίσης να συγκροτηθεί Επιτροπή Διερεύνησης και Τεκμηρίωσης, που θα ερευνήσει τα κρατικά αρχαία, να οριστεί η 24η Απριλίου Ημέρα Εθνικού Πένθους και να δοθούν αποζημιώσεις και ηθική δικαίωση στα θύματα της Γενοκτονίας.

Παραθέτουμε τμήμα από τις δικαιολογητικές σκέψεις της πρότασης νόμου, οι οποίες, αν μη τι άλλο, καλό είναι να διαβαστούν από τους Ελληνες αρνητές, μπας και διδαχτούν λίγη ανθρωπιά από μια αλεβίτισσα Κούρδισσα:


«Λαμβανομένου υπ' όψιν ότι στην Τουρκία υπάρχουν εθνικές και θρησκευτικές ομάδες οι οποίες λόγω της διαφορετικότητάς τους καταπιέζονται συστηματικά από το κράτος, η έκφραση επίσημης συγγνώμης από το τουρκικό κράτος θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την πραγματική συμφιλίωση με αυτές τις πραγματικότητες.

...Επειδή στο κράτος που δεν έχει αποδεχτεί τα εγκλήματα του παρελθόντος συνεχίζουν να γίνονται εγκλήματα εναντίον μιας ομάδας που έχει στοχοποιηθεί, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Υπό την άποψη αυτή, η έκφραση συγγνώμης θα έχει και την έννοια του "Ποτέ Ξανά".

...Στο ζήτημα της "αποδοχής των εγκλημάτων του παρελθόντος" η δημόσια έκφραση συγγνώμης είναι μόνο ένα μικρό βήμα. Στη συνέχεια απαιτείται πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν πρακτικά βήματα, με τη συμμετοχή και διεθνών επιτροπών αν απαιτείται.

...Στην πρόταση νόμου προβλέπεται η ανακήρυξη Ημέρας Εθνικού Πένθους, η οποία θα βοηθήσει την ουσιαστική ενίσχυση των δεσμών κοινωνίας και κράτους καθώς και των δεσμών μεταξύ των διάφορων ομάδων που υπάρχουν στην Τουρκία.

Με το σχέδιο νόμου ζητείται επίσης η ρύθμιση θεμάτων, όπως είναι η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα καθώς και η ηθική τους δικαίωση».

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια