Γιατί έχουν «στυλώσει τα πόδια»;


Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου
Το ερώτημα των τελευταίων 24ώρων είναι γιατί αυτή η «σκληρή στάση» των δανειστών έναντι της κυβέρνησης. Μήπως προτιμούν τον... ΣΥΡΙΖΑ;
Προφανώς μια τέτοια εκδοχή μπορεί να έχει κάποιες «λογικοφανείς» εξηγήσεις, αλλά δεν είναι σοβαρή και πειστική απάντηση.


Ούτε, βέβαια, θέλουν να «τιμωρήσουν» τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, επειδή λ.χ. έκαναν «ζαβολιές», λάθη χειρισμών ή δεν υλοποίησαν το σύνολο των δεσμεύσεων. Ενώ από την άλλη είναι επίσης αδύνατον να μην αντιλαμβάνονται τις πολιτικές δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση να «περάσει» αυτά που της ζητούν, έστω κι αν δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει το «πολιτικό κόστος».
Τότε γιατί ακολουθούν αυτήν τη σκληρή έως ανεξήγητη στάση; Η απάντηση είναι μία: Γιατί ξέρουν την... αλήθεια! Και ποια είναι η αλήθεια; Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» είναι έωλα και μη βιώσιμα, εάν δεν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση και δεν ενταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Η «επένδυση» στη δυναμική της ανάπτυξης είναι ακόμα πρόωρη. Και για την ουσιαστική αντιμετώπιση του χρέους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, που είναι αναπόδραστη ανάγκη, δεν είναι ακόμα έτοιμη η Γερμανία...
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι στη μνημονιακή πενταετία, παρά τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν, δεν επετεύχθη ένας «συνολικός μετασχηματισμός» της χώρας τέτοιος ώστε με το τέλος της μνημονιακής συμφωνίας να μπορεί η χώρα να προχωρήσει «αυτοδύναμη» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το «πρόγραμμα» που της επεβλήθη δεν τη βοήθησε.
Είναι μια αλήθεια... ανομολόγητη για τους δανειστές, καθώς η αναγνώρισή της θα ήταν επιβεβαίωση της λάθος πολιτικής τους.
Εξ ου και επιλέγουν στην ουσία η Ελλάδα να παραμείνει σε ένα ευέλικτο, μνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων, ανεξαρτήτως ονομασίας ή διατυπώσεων.
Αυτό «φωνάζουν» στην κυβέρνηση και γι' αυτό έχουν «στυλώσει τα πόδια τους».
Θέλουν να έχουν υπό τον αυστηρό έλεγχό τους τις... εστίες φωτιάς στην Ευρωζώνη, όταν μάλιστα «φυσάει δυνατός αέρας» σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ. Ιδίως, δε, όταν η Γερμανία επιμένει ακόμα σε μια «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» με αυστηρά δικούς της όρους ηγεμονίας...

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια