Θέλουν να περάσουν το νέο μνημόνιο με 180 βουλευτές;

Οργιάζουν οι φήμες στα πολιτικά παρασκήνια για ένα νέο σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει την νέα συμφωνία με την τρόϊκα (δηλαδή το νέο μνημόνιο) στη Βουλή και θα ζητήσει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό θέλει να "δέσει" τους 180 βουλευτές και για την εκλογή του ΠτΔ. Στην ουσία δηλαδή θα επιδιώξει να περάσει σε ένα πακέτο το νέο μνημόνιο, την εκλογή του ΠτΔ και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τα τρία απαιτούν 180 βουλευτές. Αν δεν το επιτύχει, τότε θα πάει σε εκλογές πριν την εκλογή του ΠτΔ και θα αφήσει τη συμφωνία για την επόμενη κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, 180 ψήφοι απαιτούνται για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Δηλαδή σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος: «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Αυτά προς γνώση...

προεδρική δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια