ΟΗΕ: «Πρωτοφανούς κλίμακας» συρροή ξένων μαχητών στο ISIS

Αναφέρεται σε 15.000 άτομα από τρίτες χώρες


Μία λεγεώνα ξένων πρωτοφανούς κλίμακας, από πάνω από 80 χώρες, θεωρεί ο ΟΗΕ ότι έχουν πάει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής ISIS: Αναφορά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γνώση των οποίων επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, τοποθετούν τον αριθμό των μαχητών από τρίτες χώρες σε 15.000.

Η αποδυνάμωση των πιο πρόσφατων ισλαμιστικών ομάδων, με πρώτη την Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και η αίγλη της κήρυξης του «χαλιφάτου» έχουν ενισχύσει το ρεύμα στο νέο σχήμα, που έχει καταλήξει να ελέγχει πλέον εδάφη μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη.

O βρετανικός Guardian επικαλείται γνώση αναφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που μιλά για «πρωτοφανούς κλίμακας» συρροή ξένων μαχητών στην ISIS. Ο αριθμός τους, υποστηρίζει, φτάνει τις 15.000 και η προέλευσή τους είναι από κάθε πιθανό και απίθανο μέρος -από τις μουσουλμανικές χώρες της μέσης ανατολής μέχρι τη Γαλλία και ακόμη και τις Μαλδίβες.

Σε ορισμένες από αυτές, προηγουμένως δεν είχαν καν παρουσία ή απήχηση ομάδες όπως η Αλ Κάιντα. «Οι αριθμοί τους από το 2010 και μετά είναι πολλαπλάσιοι του συνολικού αριθμού ξένων τρομοκρατών μεταξύ 1990 και 2010, και αυξάνονται» τονίζει η έκθεση.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια