Ηλεκτρονικός πόλεμος η αιτία της πτώσης του Κυπριακού αεροσκάφους Diamond DA 42;


Με το όργιο φημολογίας να κυριαρχεί στο προσκήνιο αναφορικά με την πτώση του αεροσκάφους Diamond DA 42 και με τις έρευνες να συνεχίζονται οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν τον "περίεργο" ήχο που ακούστηκε στη συχνότητα λίγο πριν την πτώση του με μεγάλη ταχύτητα προς την θάλασσα.

Σε αυτή την φημολογία αναφέρθηκε στην εκπομπή του Παύλου Μυλωνά "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ" από τις Βρυξέλλες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστη η ταυτότητα του ήχου στη συχνότητα δευτερόλεπτα μετά την τελευταία συνομιλία.

Με την έρευνα των αρμοδίων να συνεχίζεται, ώστε αν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τι ήταν ο "περίεργος" θόρυβος και τι τον προκάλεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ερώτηση του Δημοσιογράφου του Mega για την εντεινόμενη φημολογία περί ηλεκτρονικού πολέμου κατά του αεροσκάφους, πιθανόν από τουρκικά πλοία, εκείνος απάντησε: "Ουδέν σχόλιον".

Σε μια άλλη εξέλιξη, Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά Λάρνακος, με την τραγική κατάληξη της ανευρέσεως των σορών των δύο επιβατών.

Με δεδομένο ότι το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο και είχε περάσει από όλους τους ελέγχους, ενώ η σχολή πιλότων στην οποία ανήκε το αεροπλάνο ήταν αδειοδοτημένη και ελεγμένη, καθώς επίσης και συμβαλλόμενη με δύο εταιρείες για την συντήρηση των αεροσκαφών οι οποίες είναι κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ενδέχεται η κατασκευάστρια εταιρεία να αποστείλει δική της αντιπροσωπεία προκειμένου να διακριβώσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΙΑΠ"

Η διεθνής πρακτική για όλους όσοι εμπλέκονται στην ασφάλεια πτήσεων και τον τομέα των αερομεταφορών γενικότερα ,είναι να μη γίνονται δηλώσεις για αεροπορικά δυστυχήματα ενόσω συνεχίζουν οι έρευνες για διακρίβωση των αιτίων.

Αυτό σημειώνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "παρατηρούμε ότι γίνονται πολλά σχόλια για το δυστύχημα του μικρού αεροσκάφους ανοικτά της Κύπρου, τα περισσότερα των οποίων είναι απλά υποθέσεις και μη σοβαρά σενάρια, αφού κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα".

Καλεί τέλος τα ΜΜΕ και άλλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και για λόγους δεοντολογίας αλλά και για σεβασμό των οικογενειών των θυμάτων.

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Εξετάζονται ήδη τα συντρίμμια που έχουν περισυλλεχθεί από το μοιραίο αεροσκάφος Diamond DA42, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Λάρνακας.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, ξεκίνησε ήδη η διερεύνηση από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΜ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ξεκαθάρισε σήμερα πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος Diamond DA42.

Σε δηλώσεις του σήμερα και ερωτηθείς αναφορικά με το που βρίσκονταν τα τουρκικά πλοία και κατά πόσο αυτά βοήθησαν ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία» και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πλοία έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, όμως όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρισης είχε το Κέντρο Συντονισμού αποχώρησαν από την περιοχή.

Ερωτηθείς πόσο πλησίασαν τα τουρκικά πλοία, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «βρίσκονταν κάποια στιγμή στην περιοχή όπου διεξάγονταν οι επιχείρησης έρευνας και διάσωσης».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων αυτή τη στιγμή ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν την παράνομη και προκλητική κίνηση τους εντός της παρανόμως δεσμευμένης περιοχής (της κυπριακής ΑΟΖ) με βάση τη NAFTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στο θέμα αυτό.

Σημείωσε ωστόσο πως απ` ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία τα οποία όπως είπε, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.

newsit.com.cy

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια