Πρόβα της Κίνας για αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη


Η Κίνα εκτόξευσε την Παρασκευή ένα ρομποτικό σκάφος που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη οκτώ μέρες αργότερα, μια πρόβα για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από τη Σελήνη, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.

Η αποστολή, γνωστή μόνο με την κωδική ονομασία CE5-T1, εκτοξεύτηκε από τη διαστημική βάση του Σιτσιάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα.

Το σκάφος θα ταξιδέψει στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού και θα βρεθεί 413.000 χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο μακρινό σημείο της διαδρομής του, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οκτώ μέρες μετά την εκτόξευση, το σκάφος θα περάσει στην πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, καθώς θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 11,2 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο -διπλάσια από την ταχύτητα επανεισόδου της κινεζικής κάψουλας Shenzhou, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένες αποστολές.

Το CE5-T1 είναι ουσιαστικά μια πρόβα για το Chang'e-5, με την οποία η Κίνα φιλοδοξεί να φέρει στη Γη δείγματα από τη Σελήνη.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις ακόμα αποστολές της σειράς Chang'e στο φεγγάρι -η τελευταία έστειλε στη σεληνιακή επιφάνεια ένα τροχοφόρο ρομπότ, το οποίο όμως παρουσίασε δυσλειτουργία.

Το Chang'e-5 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017, ενώ για την επόμενη δεκαετία η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Έχει επίσης σχέδια για κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού έως το 2020.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια