Σημειολογία ανοικτής θαλάσσης

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν την Τουρκία σε Συρία-Ιράν και την υποχρεώνουν σε μια εκ των υστέρων προσαρμογή. Πώς απαντά η Αγκυρα, το βλέπουμε στα ανοικτά της Κύπρου.
Δημιουργεί μια ελεγχόμενη ένταση με την υπόθεση εργασίας ότι η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ θα εκφρασθεί με χλιαρό τρόπο. Ετσι οι Ερντογάν -Νταβούτογλου νομίζουν ότι κάνουν επικοινωνιακή επίδειξη πυγμής χαμηλού κόστους.

Στις κινήσεις αυτές υπάρχει μια έμμεση παραδοχή και μια υπεραπλούστευση.
Η έμμεση παραδοχή είναι ότι η Αγκυρα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των προκλήσεων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, την οποία έχει ξεγράψει εξίσου αν όχι περισσότερο από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Η υπεραπλούστευση βρίσκεται στην πεποίθηση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται μόνες τους οι ΗΠΑ και η Τουρκία, με την Αγκυρα να ζητά αντισταθμιστικά οφέλη σε βάρος της Λευκωσίας για να εξαργυρώσει την ανοχή της σε μια επιβλαβή για τα συμφέροντά της εμπλοκή της Ουάσιγκτον σε Συρία-Ιράκ.
Πρώτον οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται την ανοχή της Τουρκίας, οι Ερντογάν- Νταβούτογλου μετά τη ρίψη πολεμοφοδίων στο Κομπάνι κατάλαβαν ότι δεν έχουν τίποτε να πουλήσουν που η Ουάσιγκτον να θέλει να αγοράσει.
Δεύτερον στην Ανατολική Μεσόγειο τυχαίνει να βρίσκεται το Ισραήλ και να δηλώνει πρόθεση και βούληση παραμονής η Ρωσία, που διαθέτει ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική στη Μεσόγειο.
Ανεξάρτητα από το αν ήταν προγραμματισμένες ή όχι πριν από την έξοδο του Μπαρμπαρός οι ναυτικές ασκήσεις Ισραήλ και Ρωσίας στην ίδια περιοχή, είναι σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα: Οταν απειλείς ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας με τη στοχοποίηση του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό, και του Ισραήλ με τη στήριξη της Χαμάς, δεν αρκεί η ανοχή ή η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ για να κάνεις στα ανοικτά της Κύπρου τις προκλήσεις που δεν τολμάς να κάνεις στη Συρία.
Με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Αγκυρα προβάλλει να ζητά ακριβό τίμημα. Στην Ουάσιγκτον κατανοούν ότι η ανοχή της στη διέλευση Κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά από το Βόρειο Ιράκ μέχρι το Κομπάνι έχει ως κόστος μια νέα εστία έντασης στη Μέση Ανατολή.
Οι Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν κατάλαβαν ότι η διαχρονική εμμονή των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού εντάσσεται στη λογική κλεισίματος δευτερευόντων μετώπων. Χωρίς να το καταλάβουν υπονόμευσαν μια σταθερά της αμερικανικής διπλωματίας, που τους ευνοεί εξ ορισμού.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια