Οι τράπεζες κρίνουν το ..μνημόνιο!


Το μεσημέρι τα επίσημα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ


Η πλέον κρίσιμη μέρα των τελευταίων μηνών είναι η σημερινή, καθώς θα μάθουμε τα επίσημα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους από την Πέμπτη τα αποτελέσματα, αλλά τηρούν σιγή ιχθύος, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας τους ανάγκασε να υπογράψουν "ρήτρα εμπιστευτικότητας" η οποία εκπνέει σήμερα το μεσημέρι.
 
Στις 13:00 αναμένεται η ΕΚΤ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και οι Alpha Bank, Eθνική, Eurobank και Πειραιώς.
Οι πρώτες διαρροές
Διαρροές που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που δεν θα ξεπεράσουν το 1 δις και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Οι διαρροές μένουν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν από την ίδια την ΕΚΤ το μεσημέρι.
Η επόμενη μέρα
Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν το σχέδιο για το πώς καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Τα επιχειρησιακά πλάνα τους θα πρέπει να υποβληθούν δε διάστημα δυο εβδομάδων και η υλοποίηση των σχεδίων θα πρέπει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο το περιβόητο "μαξιλάρι" ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 11,4 δις που πολλοί "καλοβλέπουν", όπως η κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να το αγγίξει κανείς μέχρι τα μέσα του 2015.
Τι θα κάνουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες για να βρουν χρήματα και να καλύψουν τις τρύπες που θα βρει η ΕΚΤ, αλλά και αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου μητρικών ή θυγατρικών, όπου χρειασθεί.
Στις σκέψεις των διοικήσεων βρίσκεται και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, τα λεγόμενα CoCos, για να εξοφλήσουν τις προνομιούχες μετοχές επί Αλογοσκούφη.
Alpha και Πειραιώς εχουν ήδη τελειώσει με αυτές τις μετοχές, αφού μετά τις ΑΜΚ που πραγματοποίησαν προ ολίγων μηνών, αποπληρώσαν το δημόσιο. Δεν εχουν πράξει ακόμα το ίδιο η Εθνική και η Eurobank.
Επειδή όμως η έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιών είναι ακριβή, θα πρέπει να βάλουν χρήματα οι μέτοχοι.
Θα κριθεί το μνημόνιο
Αυτά τα λεφτά του ΤΧΣ έχει βάλει στο "μάτι" η κυβέρνηση και θέλει να τα χρησιμοποιήσει αντί νέου δανείου. Ωστόσο, αν αυτά παραμείνουν στη διάθεση των τραπεζών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι "καλού κακού", το σχέδιο θα κριθεί στην ουσία την τελευταία στιγμή και όχι όταν θα προσπαθήσει να το χειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση.
Βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος στις αγορές. Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει εξ ολόκληρου μέσα στο 2015, τότε στα τέλη του επόμενου έτους θα μας αναγκάσουν σε μνημόνιο είτε υπό το ΔΝΤ είτε από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα έχει δίπλα του το ΔΝΤ.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια