Εστίες βακτηρίων οι πετσέτες κουζίνας

Το 90% εξ αυτών φιλοξενούν παθογόνους μικροοργανισμούς επικίνδυνους για την υγεία

Ειρήνη Βενιού

Οι πετσέτες της κουζίνας, με τις οποίες σκουπίζουμε τα πιάτα και τα χέρια μας, φιλοξενούν αποικίες επικίνδυνων βακτηρίων τονίζουν αμερικανοί επιστήμονες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν ότι το 90% των πετσετών κουζίνας δείγματος που συνέλεξαν από από πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, αποτελούσαν εστίες βακτηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν, το 89% φιλοξενούσε εντερικά βακτήρια και το 25,6% συγκεκριμένα E. coli.
«Η συχνή μόλυνση του σφουγγαριού της κουζίνας και των πετσετών υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα μπορούσε να παίξει ρόλο ως προς την μόλυνση των τροφίμων και των χεριών μας» αναφέρουν οι επιστήμονες. «Στη μελέτη μας εξετάσαμε την εμφάνιση των βακτηρίων στις πετσέτες της κουζίνας, όπου πολλές φορές στεγνώνουμε τα πιάτα και τα χέρια μας, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες στον χώρο». 

Η καθαριότητα στο μικροσκόπιο
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν 82 πετσέτες κουζίνας που συνέλεξαν από διάφορες πόλεις. Η πλειοψηφία τους φάνηκε να φιλοξενεί εντερικά βακτήρια, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην κουζίνα και μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.
«Μπορεί να νομίζουμε ότι καθαρίζουμε τον πάγκο π.χ. σκουπίζοντάς τον με μια πετσέτα, προτού ακουμπήσουμε το φαγητό επάνω του. Αν όμως η πετσέτα που χρησιμοποιούμε είναι βρώμικη, τότε απλά μεταφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια στο φαγητό μας» εξηγεί η ερευνήτρια Κέλι Ρέινολντς.
Η ίδια υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρούμε τις πετσέτες της κουζίνας πραγματικά καθαρές είναι να τις πλένουμε μετά από κάθε χρήση. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου πρακτικό, η ίδια προτείνει τη βύθισή τους σε νερό με χλώριο και στη συνέχεια το άπλωμά τους για να στεγνώσουν πλήρως.

ΤΟ ΒΗΜΑ science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια