ESA: Tηλεσκόπιο με «μάτια εντόμου» για τον εντοπισμό αστεροειδών

Ένα αυτόματο τηλεσκόπιο το οποίο θα ψάχνει στον νυχτερινό ουρανό για πιθανώς επικίνδυνα ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς και κομήτες, αναπτύσσει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
Για τους σκοπούς του προγράμματος, η ESA στράφηκε σε μία ιδιαίτερη «λύση»: ο λόγος για τα έντομα, τα οποία από πολύ παλιά έχουν λύσει το «πρόβλημα» του να κοιτούν ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις.

Το τηλεσκόπιο θα είναι το πρώτο σε ένα μελλοντικό δίκτυο το οποίο θα ανιχνεύει τον ουρανό στο σύνολό του και θα καταδεικνύει αυτόματα ουράνια σώματα ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανάλυση από ερευνητές. Ωστόσο ένα δίκτυο συμβατικών τηλεσκοπίων θα ήταν πολύπλοκο και ακριβό εξαιτίας του απαιτούμενου αριθμού. Επίσης, το όλο σύστημα θα πρέπει να είναι ικανό να εντοπίζει αντικείμενα πολύ πιο δυσδιάκριτα από ό,τι μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.
Αν και κανένα δίκτυο δεν μπορεί να εντοπίσει όλα τα εν δυνάμει επικίνδυνα αντικείμενα, υπό ευνοϊκές συνθήκες θα ήταν σε θέση να «δει» οτιδήποτε διαμέτρου μέχρι 40 μέτρων τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν μια πιθανή σύγκρουσή του με τη Γη.
Η «απάντηση» σε αυτό είναι ένα νέο ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο εμπνευσμένο από το μάτι της μύγας: αυτό που κάνει είναι να χωρίζει την εικόνα σε 16 μικρότερες «υπο-εικόνες» για να επεκτείνει το οπτικό πεδίο, τεχνική παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται στο μάτι του συγκεκριμένου εντόμου. Το σχέδιο είναι τμηματικό και επιτρέπει μαζική και χαμηλού κόστους παραγωγή και μειωμένα έξοδα συντήρησης. Θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πρωτοτύπου, στο πλαίσιο του προγράμματος SSA (Space Situational Awareness) στις αρχές του επομένου έτους.
Τα τηλεσκόπια αυτού του είδους θα έχουν επιδόσεις αντίστοιχες αυτών ενός τηλεσκοπίου διαμέτρου ενός μέτρου, παρέχοντας πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο. Εάν το πρωτότυπο αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή και ανάπτυξη ενός λειτουργικού δικτύου.
Μέσα στο καλοκαίρι η ESA υπέγραψε συμβόλαιο ύψους ενός εκατ. ευρώ με μια κοινοπραξία με επικεφαλής την CGS S.p.A (Ιταλία), στην οποία συμμετέχουν οι Creotech Instruments S.A. (Πολωνία), SC EnviroScopY SRL (Ρουμανία) και Pro Optica S.A. (Ρουμανία) για τον λεπτομερή σχεδιασμό του τηλεσκοπίου. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν επιπλέον συμβόλαια με ευρωπαϊκές εταιρείες, ύψους μέχρι και 10 εκατ. για την κατασκευή και ανάπτυξη του πρωτοτύπου.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια