Πως οι ακραίοι του Ισλάμ βάζουν τις βάσεις για την φρίκη και στην Ευρώπη


Πυκνώνουν τα κέντρα προσηλυτισμού νεαρών μουσουλμάνων στον εξτρεμισμό
Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο και Γερμανία είναι (κατά σειρά) οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η δράση στα Βαλκάνια

Γράφει η Μυρτώ Μπούτση


Προσηλυτισμός στα τζαμιά ή στο διαδίκτυο, διαφυγή του προς τη Συρία και το Ιράκ –συνήθως μέσω Τουρκίας και πολλές φορές κρυφά από τους γονείς τους-, αιματηρός πόλεμος στο πλευρό των τζιχαντιστών, ριζοσπαστικοποίηση και επιστροφή πάλι στη Δύση. Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθούν χιλιάδες μουσουλμάνοι έφηβοι ή πολύ νέοι (συνολικά υπολογίζονται σε 2.500 – 3.000) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, αλλά και τη Βαλκανική γειτονιά μας, το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Βοσνία, προς τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Κάποτε ήταν ο Μοχάμεντ Ατα, αρχιβομβιστής της 11ης Σεπτεμβρίου και πυρήνας του Αμβούργου. Σήμερα, τα κέντρα προσηλυτισμού νέων μουσουλμάνων στον εξτρεμισμό πυκνώνουν σε όλη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι, μετά τη Συρία και το Ιράκ, οι δυτικοί βετεράνοι του Ισλαμικού Κράτους θα ενορχηστρώσουν επίθεση στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμερικανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Μάθιου Όλσεν, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, θεωρεί ότι ο πιο πιθανός επόμενος στόχος θα είναι ευρωπαϊκός και όχι αμερικανικός.

Ταυτότητα
Τις ανησυχίες πυροδότησαν οι εκτελέσεις των αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στήβεν Σοτλόφ και το γεγονός ότι ο μαυροντυμένος εκτελεστής τους, στο βίντεο του αποκεφαλισμού, είχε λονδρέζικη προφορά. Πολλά γράφτηκαν για την ταυτότητα του Τζιχάντι Τζον, όπως τον ονόμασαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ενώ με τη συνεργασία και του FBI οι βρετανικές αρχές φέρεται ότι βρίσκονται στα ίχνη συνολικά 12 υπόπτων, οι οποίοι είχαν στήσει δίκτυο για τη μετάβαση του Βρετανού εκτελεστή και ακόμη τεσσάρων ατόμων, γνωστών με το παρατσούκλι «Οι Μπιτλς» στη Συρία. Οι επίδοξοι «Τζιχάντι Τζον» της Βρετανίας είναι πολλοί. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, περισσότεροι από 500 Βρετανοί μουσουλμάνοι στελεχώνουν τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία ότι είναι πιθανή η απόπειρα για χτύπημα εντός Βρετανικού εδάφους, προτίθεται να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπονται κατάσχεση διαβατηρίου και προφυλάκιση στους υπόπτους για συμμετοχή σε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους που εντοπίζονται στα βρετανικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον στη Βρετανία η στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των εξτρεμιστών στο διαδίκτυο είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν εκ νέου δίκτυα προσηλυτισμού στα τοπικά τζαμιά διαφόρων πόλεων. «Φυτώρια» θεωρούνται οι πόλεις Μπέρμιγχαμ και Κάρντιφ. Οι Γιουζούφ Σαρβάρ και Μοχάμαντ Αχμέντ από το Μπέρμιγχαμ, μαχητές στη Συρία, καταδικάστηκαν ήδη από βρετανικό δικαστήριο, ενώ ο Νασέρ Μουθάνα από το Κάρντιφ αναγνωρίστηκε σε βίντεο προπαγάνδας που γυρίστηκε στη Συρία.

Βρετανίδες είναι και οι επικεφαλής της γυναικείας «θρησκευτικής αστυνομίας» της συριακής πόλης Ράκα, προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους. Η 20χρονη Άκσα Μαχμούντ από τη Γλασκόβη θεωρείται ένα από τα «κεφάλια» της πολιτοφυλακής αυτής, με το όνομα Αλ Κανσάα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο ICSR, ειδικό σε θέματα ισλαμικού εξτρεμισμού του King’s College του Λονδίνου, η Βρετανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσήλυτων. Τρίτο είναι το Βέλγιο, τέταρτη η Γερμανία και πρώτη η… Γαλλία! Δεν είναι τυχαίο ότι ένας Γάλλος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ενορχήστρωσε ήδη μία επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Χενίν, που κρατήθηκε όμηρος του IS στη Συρία, αναγνώρισε το πρόσωπο ενός από τους βασανιστές του στον Μεκντί Νεμούς, τον γαλλικής καταγωγής δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών με τέσσερις νεκρούς στις 24 Μαΐου. Γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Ομάρ, ο Νεμούς προσηλυτίστηκε στο Ισλαμικό Κράτος, σε μία γαλλική φυλακή, πολέμησε στη Συρία όπου «εκπαιδεύτηκε» και ριζοσπαστοκοποιήθηκε, και κατόπιν επέστρεψε στη Γαλλία.


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι αρκετά κέντρα προσηλυτισμού στην ισλαμική εξτρεμιστική δράση εντοπίζονται εδώ και καιρό εντός των Βαλκανίων. Στο Κόσοβο, το προτεκτοράτο στην πρωτεύουσα του οποίου Πρίστινα η κεντρική λεωφόρος ονομάζεται Μπιλ Κλίντον, έχουν ήδη στρατολογηθεί από τον υπ’ αριθμόν ένα σημερινό εχθρό των ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος, περισσότεροι από 200 μαχητές.

Ένα από τα βίντεο της Τζιχάντ έδειξε τον Λαβντρίν Μουκατζερία, διοικητή του Ισλαμικού Κράτους των Κοσοβάρων, να αποκεφαλίζει έναν Ιρακινό έφηβο. Και ο Μπλέγίμ Χέτα, που έγινε βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνοντας 52 Ιρακινούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια Κοσοβάρων και εργαζόταν προηγουμένως στην αμερικανική βάση Καμπ Μπόντιστιλ του Κοσόβου.

Συλλήψεις
Οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις 40 ατόμων και πραγματοποίησαν ελέγχους σε 60 μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνταν από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν, και διαπίστωσαν ότι κάποιες, όπως ο πολιτιστικός σύλλογος Nektaria HE, είναι πιθανό να στρατολογούν τζιχαντιστές που πολεμούν στο Ιράκ και στη Συρία.
Την ίδια ώρα, στην Αλβανία ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι παραδέχθηκε ότι «σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί σε τρομοκρατικές πράξεις». Δεν είναι τυχαίο ότι τα αλβανικά είναι μία από τις γλώσσες στις οποίες μεταφράζονται καταρχάς οι διακηρύξεις του Ισλαμικού Κράτους. Και στη Βοσνία η πρόσφατη επιχείρηση «Δαμασκός» των αστυνομικών Αρχών οδήγησε στη σύλληψη 16 υπόπτων για προσηλυτισμό, από τους οποίους προφυλακίστηκαν οι πέντε. Οι έρευνες έγιναν σε 11 πόλεις, ενώ και πάλι κάποια τζαμιά θεωρείται ότι λειτουργούν ως κέντρα προσηλυτισμού.

Τα «τιτιβίσματα» δείχνουν την ραγδαία εξέλιξη
Ειδικά μετά την ανακήρυξη Χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος (με έναν χάρτη που κυκλοφόρησε και εντάσσει στα μελλοντικά εδάφη του τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, την Ισπανία, κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τη Βόρεια Αφρική), πολλοί νέοι ευρωπαίοι μουσουλμάνοι θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος την επόμενη ισλαμική ουτοπία.
Οι προσήλυτοι χρησιμοποιούνται για τη δυτική προπαγάνδα που, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, παράγεται πλέον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για να «μετρήσει» τη δημοτικότητα του Ισλαμικού Κράτους, ο Βρετανός ερευνητής Τζέιμς Μπάρτλετ, δημιούργησε ένα ειδικό λογισμικό που συλλέγει καταχωρήσεις στο twitter και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες κατέγραψε 1.500.000 «τιτιβίσματα» σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και 5.000 λογαριασμούς. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Soufan Group, συνολικά 12.000 νέοι από 81 χώρες έχουν ασπαστεί την ιδεολογία της οργάνωσης.

Πάντως, προς στιγμήν, η Ευρώπη αν και ακόμη δεν έχει αποτελέσει στόχο των τζιχαντιστών, αποτελεί σίγουρα μία πηγή… χρηματοδότησης της οργάνωσης. Κι αυτό γιατί η δράση της φαίνεται ότι υποστηρίζεται σημαντικά από τα λύτρα που λαμβάνουν οι εξτρεμιστές για τους ομήρους. Οι New York Times υποστηρίζουν ότι οι απαγωγές, από τις βασικές δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους, του έχουν αποφέρει συνολικά πάνω από 125.000.000 δολάρια. Και αν οι ΗΠΑ τηρούν τη γραμμή –δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμό- τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία και η Γερμανία, έχουν κατηγορηθεί ότι κατέβαλαν γενναία λύτρα για να απελευθερώσουν πολίτες τους. Η Γαλλική κυβέρνηση το έχει αρνηθεί, αλλά, σύμφωνα με το γερμανικό “Focus”, για την απελευθέρωση των τεσσάρων Γάλλων απαχθέντων δημοσιογράφων τον Απρίλιο (ένας από τους οποίους είναι ο Νικολά Χενίν, που αναγνώρισε τον Μεχντί Νεμούς) καταβλήθηκαν 18 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχη ήταν η διάψευση για τον Ιταλό όμηρο Φεντερίκο Μότκα, ενώ και η Γερμανία θεωρείται ότι κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση μέσα στο καλοκαίρι ενός 27χρονου Γερμανού.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»
Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια