«Άνοιγμα» της Google στο παιδικό κοινό;

Το ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας δημιουργίας λογαριασμών σε υπηρεσίες της (όπως το Gmail και το YouTube) σε παιδιά κάτω των 13 ετών φέρεται να εξετάζει η Google, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, του Guardian και του The Information.

Μία τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα του κολοσσού προς τη συγκεκριμένη νέα αγορά- η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «αμφιλεγόμενη και πολύπλοκη λειτουργικά» από τη Wall Street Journal.
Επίσημα, η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών σε υπηρεσίες σαν το Gmail και το YouTube δεν παρέχεται σε παιδιά, αν και πρακτικά δεν υπάρχει κάτι που να αποκλείει το login ανώνυμα ή να εντοπίζει τα παιδιά που παριστάνουν τους ενήλικες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται πηγή πληροφορημένη σχετικά με το εγχείρημα, το νέο σύστημα θα επιτρέπει στους γονείς να στήνουν λογαριασμούς για τα παιδιά τους και να ελέγχουν το πώς συλλέγονται πληροφορίες για αυτά, καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google.

Όπως σημειώνεται σχετικά – βάσει άλλης πηγής- μέσα στο έτος η εταιρεία είχε επίσης αρχίσει την ανάπτυξη μίας ειδικής έκδοσης του YouTube για παιδιά, προσαρμοσμένης στα δεδομένα των υπολογιστών tablet, που θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν το υλικό στο οποίο εκτίθενται.

Τόσο η Google όσο και οι περισσότερες άλλες εταιρείες του χώρου του Ίντερνετ κινούνται ιδιαίτερα προσεκτικά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο λόγω του COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) που επιβάλλει σαφείς και αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στο πώς συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με παιδιά κάτω των 13. Ειδικότερα, απαιτεί την χορήγηση συγκατάθεσης από πλευράς γονέων και λειτουργεί ελεγκτικά σχετικά με το πώς αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς.

Όπως επισημαίνει το ένα από τα δύο άτομα που επικαλείται το δημοσίευμα, κίνητρο για την προσπάθεια της εταιρείας είναι εν μέρει το ότι κάποιοι γονείς ήδη προσπαθούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στις υπηρεσίες της- οπότε η Google επιδιώκει να καταστήσει τη διαδικασία ευκολότερη, ασφαλέστερη και σύμφωνη με τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η Google δεν προέβη σε επιβεβαίωση ή διάψευση, καθώς εκπρόσωπος της εταιρείας στη Μ. Βρετανία δήλωσε ότι «η Google δεν έχει να σχολιάσει κάτι επ'αυτού, καθώς βασίζεται σε φήμες και εικασίες».

Οργανώσεις προστασίας ιδιωτικότητας όπως το αμερικανικό Center for Digital Democracy και το βρετανικό Big Brother Watch εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων παιδιών από υπηρεσίες τέτοιου είδους εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός.

naftemporiki.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια