Η ΝΔ το... σκάει για το Παρίσι!

Οι προκαταρκτικές επαφές έδειξαν ότι οι τροϊκανοί δεν συμφωνούν με κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που υποτίθεται ότι παλεύει η κυβέρνηση

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Για... τριήμερη εκδρομή της κυβέρνησης στο Παρίσι με όλα τα έξοδα πληρωμένα κάνουν λόγο οι σαρκαστές, αναφερόμενοι στη μαζική μετακίνηση δεξιών υπουργών στην Πόλη του Φωτός μεθαύριο.
Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί οι υπουργοί φλέγονται από επιθυμία να συζητήσουν με την τρόικα για το καλό όλων μας, αλλά μεταβαίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα για να μην πέσει η ψυχολογία του ελληνικού πληθυσμού - όλων ημών δηλαδή!
Ας είναι καλά οι άνθρωποι που τόσο πολύ μας σκέφτονται εκεί στα ξένα που θα πάνε! Αυτοί, βέβαια, πάνε στο Παρίσι, αλλά αν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων τους, μπορούν να βάλουν να παίζει το προ πενήντα ετών τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη «Στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές».
Ακρως ελπιδοφόρες είχε παρουσιάσει τις προοπτικές αυτών των συνομιλιών αρχικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Θα μειώνονταν οι φόροι στα ξενοίκιαστα σπίτια, θα εξαφανιζόταν από το προσκήνιο η έκτακτη εισφορά, θα λιγόστευε δραστικά ο εξωφρενικός φόρος στο πετρέλαιο και πάει λέγοντας.
«Μάπα το καρπούζι» αποδείχθηκε όμως τελικά. Οι προκαταρκτικές επαφές έδειξαν ότι οι τροϊκανοί δεν συμφωνούν με κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που υποτίθεται ότι παλεύει η κυβέρνηση. Τι να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, άρχισε να συρρικνώνει τις προσδοκίες. Δεν θα παρθούν αποφάσεις στο Παρίσι, ομολογεί τώρα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε μάλιστα τις συνομιλίες αυτές «προπαρασκευαστικές» για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μια αξιολόγηση που θα γίνει στον... συνήθη τόπο των εκτελέσεων, στην Αθήνα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
«Κάρφωσε» τον Σαμαρά, επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ότι μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει αυτή η συνάντηση. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι καμιά όρεξη δεν είχε η τρόικα για συνομιλίες με τους Ελληνες στο Παρίσι, αμέσως, την πρώτη - δεύτερη μέρα μετά τη λήξη των διακοπών των μελών της και την αναπότρεπτη θερινή ραστώνη. Καμία κατανόηση δεν έδειξαν προς τις πολιτικές ανάγκες του Ελληνα πρωθυπουργού. Κάτι πρέπει να πει όμως και αυτός το Σάββατο, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Κάτι που να ακούγεται τουλάχιστον ως αληθοφανές. Εχουν γίνει άγρια θάλασσα ακόμα και οι αγρότες της ΝΔ με τους εξωφρενικούς φόρους ακίνητης περιουσίας που τους βάζει να πληρώνουν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εισπράξουν τα λεφτά που απαιτεί η τρόικα.
Κανένας Ελληνας δεν πίστεψε το παραμύθι ότι για τα αίσχη του ΕΝΦΙΑ φταίνε κάποιοι -ανώνυμοι, φυσικά- άκαρδοι και άσχετοι γραφειοκράτες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και μπέρδεψαν τα χωράφια στα βουνά της Ηπείρου με τις επαύλεις της Εκάλης. Θέλω να βάλετε τόσους φόρους στα ακίνητα ώστε να μαζεύονται τα δισεκατομμύρια ευρώ είπαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στους ειδικούς υπαλλήλους τους, τόσους φόρους έβαλαν αυτοί. Είναι απλούστατο!
Μισό δισ. ευρώ ήταν το σύνολο των φόρων στα ακίνητα το 2010. Τέσσερα δισεκατομμύρια (ναι, τέσσερα!) θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση φέτος. Αύξηση... 800%!!! Οκταπλασιασμός των φόρων στα ακίνητα μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια! Αυτή είναι η ουσία, όχι το αν κάποιο πετροχώραφο φορολογήθηκε υπέρμετρα. Η κυβέρνηση και μόνο αυτή έχει ακέραια την ευθύνη.

Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια