«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»


Γράφει ο Βασίλης Γκουρογιάννης, 
Δικηγόρος - συγγραφέας

Κρατώ στα χέρια μου το 1ο τεύχος του περιοδικού λόγου και τέχνης «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική» που εκδίδει μια ομάδα Ελλήνων της μειονότητας στην Αλβανία. Ψυχή της προσπάθειας είναι ο Βορειοηπειρώτης γιατρός, λογοτέχνης και ερευνητής του πολιτισμού των δύο λαών Θωμάς Στεργιόπουλος.

Διάβασα προσεκτικά και τις 200 σελίδες του περιοδικού και πουθενά δεν συνάντησα πατριδοκαπηλία, φανατισμό, μεμψιμοιρία, αντιπαλότητα, που συνήθως περιέχουν τα έντυπα μειονοτήτων. Σκέφτηκα ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί Ελληνες με φιλτραρισμένο αληθινό πατριωτισμό που θα κρατήσουν ζωντανό τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, διότι έχουν σκοπό να ρίχνουν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς και όχι να τις κόβουν. Θέλησα να βρω λόγια για να παινέψω αυτή τη σπουδαία δουλειά αλλά δεν βρήκα πιο κατάλληλα από τα αληθινά λόγια της σύνταξης του περιοδικού γραμμένα από τον γιατρό Θωμά Στεργιόπουλο. Παραθέτω αποσπάσματα:
«Ενας δίσεκτος χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. Επιχειρήσεις και εργοστάσια κλείνουν, καταστήματα κατεβάζουν τα ρολά, βάζουν λουκέτο, και μαζί τους κλείνουν ιστορικά βιβλιοπωλεία, εφημερίδες και περιοδικά που παρήγαγαν πολιτισμό. Την οικονομική κρίση και κατάρρευση ακολουθεί η κρίση του πολιτισμού. Και η ελληνική μειονότητα υποδέχεται το νέο έτος, χωρίς φωνή. Ούτε ένα έντυπο, μια εφημερίδα να γράψει κάποιος για τα τόσα προβλήματα που ζει αυτός ο τόπος. Μήτε στα χρόνια της δικτατορίας (του Χότζα) δεν είχε ζήσει μια τέτοια κατάντια. Υπήρχε την εποχή εκείνη μια έστω και λογοκριμένη εφημερίδα. Ελληνική όμως! Το «Λαϊκό Βήμα». Πού είναι οι εφημερίδες που έβγαζαν η Ομόνοια, τα πολιτικά κόμματα, οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι κοινότητες; Δεν υπάρχουν λεφτά, απαντούν οι ειδήμονες. Και δεν βρέθηκε ένας πολιτικός, ένας επιχειρηματίας, να κρατήσει ζωντανή έστω και μια εφημερίδα στην ελληνική μειονότητα; Ποιον βολεύει όμως αυτή η βουβαμάρα;».
«...Το παρελθόν και η παράδοση θα έχουν σημαντική θέση στις σελίδες του, διότι είναι μέρος του πολιτισμού μας και αποτελούν σταθερές αξίες του τόπου μας. Ομως, ο κορμός του περιοδικού θα αποτελείται από τη σύγχρονη δημιουργία».
«...Πέρα από τον κορμό του περιοδικού, που θα αποτελείται από γραπτά Βορειοηπειρωτών δημιουργών, θα είναι ανοιχτό και θα φιλοξενεί συνεργασίες από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Αλβανία, την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες».
Τέτοιες πολιτιστικές και εθνικές προσπάθειες αξίζουν κάθε έπαινο και κάθε συμπαράσταση για να αναδειχτούν.

Έθνος
Εικόνα kalliopia.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια