Σε αυχένα και κεφάλι τα πιο επιθετικά μελανώματα


Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τα πιο επιθετικά μελανώματα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology.

Ομάδα ειδικών του Νοσοκομείου «Αλφρεντ» στη Βικτόρια της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν αυτό το νέο δείκτη για να αποφανθούν ότι οι πιο θανατηφόροι καρκίνοι του δέρματος εκδηλώνονται συχνότερο στο κεφάλι και τον αυχένα σε ηλικιωμένους άνδρες με μακρά ιστορία έκθεσης στον ήλιο.
Οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και συνήθως είναι άχρωμες.

Η ταχεία κυτταρική ανάπτυξη (υψηλός μιτωτικός ρυθμός) σχετίζεται με πτωχότερη πρόγνωση στους ασθενείς με μελάνωμα.

Οι αυστραλιανοί ερευνητές μελέτησαν τα φυσικά χαρακτηριστικά των μελανωμάτων και του ρυθμού κυτταρικού διαχωρισμού, με στόχο να βοηθήσουν τους γιατρούς να μάθουν να εντοπίζουν εγκαίρως τους ταχέως αναπτυσσόμενους καρκίνους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η σοβαρότητα του μελανώματος καθορίζεται από το βάθος του.

Η Δρ Σάρα Σιν και οι συνεργάτες της όμως, εξετάζοντας τον μιτωτικό ρυθμό των μελανωμάτων 1.400 ασθενών διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερος ήταν αυτός, τόσο πιθανότερο ήταν να αφορά σημεία όπως το κεφάλι και ο αυχένας, ο καρκίνος να εξελίσσεται ταχύτατα και να εμφανίζεται ως άχρωμος.

Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν κυρίως άνδρες άνω των 70 ετών και ασθενείς με ιστορικό ηλιακών βλαβών, κυρίως ηλιακή κεράτωση, δηλαδή σκληρές περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, το ιστορικό επαναλαμβανόμενων ηλιακών εγκαυμάτων και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, συσχετίστηκαν επίσης με καρκίνους με χαμηλό μιτωτικό ρυθμό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια