Με πυρηνικό όλεθρο απειλείται η Ευρώπη από τις πολεμικές ενέργειες των Ουκρανών στα ανατολικά | Εικόνες

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ουκρανία και είναι ευάλωτο σε όπλα που μπορεί να το πλήξουν σε περίπτωση που επεκταθούν οι συγκρούσεις ανέφερε ειδικός σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας της Greenpeace σε δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα, ισχυριζόμενοι ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν προστατεύονται από διατρητικά όπλα.

Ο πυρηνικός εμπειρογνώμονας της Greenpeace Tobias Münchmeyer αποκάλυψε τις ανησυχίες του για τον πυρηνικό σταθμό 6 αντιδραστήρων  Zaporizhia που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία ανέφερε στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Είπε ότι το εργοστάσιο δεν προστατεύονται επαρκώς έναντι άμεσου πλήγματος και ότι η  πάχους 1.2μ. όροφή που έιναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα  οπλισμένο σκυρόδεμα κοχύλια γύρω από κάθε αντιδραστήρα είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει συντριβή μόνο ενός μικρού αεροσκάφους. 
"Υπάρχουν πολλά όπλα με διατρητικά βλήματα στην περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν να διαπεράσουν αυτά τα προστατευτικά καλύμματα,"  δήλωσε ο Münchmeyer . Και ιδιαίτερα τα όπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός όπως τα Α/Κ πυροβόλα 2S-19 MSTA-S και τα τακτικά βαλλιστικά βλήματα OTR-21Tochka.
Zaporizhia είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας (NPP), όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη, αλλά και το πέμπτο μεγαλύτερο NPP στον κόσμο.
Βρίσκεται στην όχθη του ταμιευτήρα νερού Κακχόβκα στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Αυτό είναι περίπου 200 χιλιόμετρα από την εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Φέρει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες πίεσης ελαφρού ύδατος VVER- ονομαστικής ισχύος 1000 MWe ενώ συνολικά παράγουν 40 - 42.000.000.000 kWh ετησίως ο κάθε ένας. 
Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της μέσης ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και σχεδόν το 47 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ουκρανική εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. 
Η ιστοσελίδα του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια υποστηρίζει ότι ο σταθμός μπορεί να αντέξει σε ένα σεισμό έως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σταθμός είναι εγγυημένη για να αντέχουν σε έκρηξη πέντε τόνους TNT στα 200 μέτρα από την εγκατάσταση.
 


Installation of reinforced shell for the first reactor of Zaporizhia NPP to be filled with concrete, 1982. Photo from seogan.ru
Installation of reinforced protection dome atop the first reactor installation of Zaporizhia NPP, 1982. Photo from seogan.ru

The control panel of the Zaporozhye nuclear power plant.(RIA Novosti / Falin)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια