Από τη Βεργίνα στην Αμφίπολη


Γράφει ο Βασίλης Γκουρογιάννης 
Δικηγόρος - συγγραφέας

Αυτές τις μέρες αναμένουμε με αγωνία και με χαρά, ως εξ αίματος συγγενείς των αρχαίων Μακεδόνων, τι θα γεννήσει η γκαστρωμένη γη της Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι κάτι μεγάλο θα γεννήσει, αλλιώς δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη κοιλιά, δηλαδή τόσος μεγάλος τύμβος!
Βέβαια, η ανασκαφή είναι σε έμπειρα χέρια και ό,τι βρεθεί θα αναδειχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο, όπως έγινε και με τα ευρήματα της Βεργίνας που μας έδωσαν τον τάφο του Φιλίππου και το γνωστό ακτινωτό σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας, όπως το ξέρουμε.
Η ανασκαφή της Βεργίνας θα πρέπει να μας κάνει σοφότερους και να προνοήσουμε αυτό που δεν προνοήσαμε στη δεκαετία του '70.
Αλλά και πώς μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι η Γιουγκοσλαβία θα γινόταν κομμάτια και ένα από τα κομμάτια, τα Σκόπια, θα έμενε εντελώς απροίκιστο από Ιστορία και απελπισμένο θα κοίταζε τριγύρω πώς να βολευτεί με κάτι ένδοξο, όπως είναι η Ιστορία της Μακεδονίας, οι βασιλείς της, τα σύμβολά της κ.λπ.
Ανήγειραν κολοσσιαία μνημεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τόσο μεγάλα ώστε αποκαλύπτουν την ιστορική ανασφάλειά τους και τα φτιάχνουν μεγάλα για να το πιστέψουν οι ίδιοι. Αντε τώρα να βρούμε άκρη με τη σημαία, με το όνομα, με τα μνημεία, με την καταγωγή. Είναι Σλάβοι, αλλά δεν το θέλουν!
Θέλουν κάτι καλύτερο. Και ποιος δεν θέλει το καλύτερο; Τώρα, με την ανασκαφή της Αμφίπολης κινδυνεύουμε να πάθουμε τα ίδια, αν βρεθεί κάτι ένδοξο και σημαντικό.
Βέβαια, η Αμφίπολη τους πέφτει... λίγο μακριά, αλλά κι αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί, πάντα υπάρχουν «ιστορικοί» που δεν χαλάνε το χατίρι στους ευσεβείς πόθους των λαών.
Πρέπει, λοιπόν, να αναμειχθεί εγκαίρως το υπουργείο Εξωτερικών, να ειδοποιηθεί η UNESCO, ώστε τη στιγμή της αποκάλυψης να έχουμε διεθνείς μάρτυρες.
Μη γελάτε! Αν βρεθεί κάτι σημαντικό, θα μας στείλουν ρηματική διακοίνωση, διότι δεν τους καλέσαμε στη διανομή της κληρονομιαίας περιουσίας των αρχαίων Μακεδόνων.
Πάντως, αν βρεθεί η Ρωξάνη, θα έχουμε πρόβλημα και με το Αφγανιστάν, επειδή ήταν Αφγανή!
Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν η Ρωξάνη ζούσε σήμερα. Πρώτον θα την είχαν χαρακώσει οι... υπερέλληνες και δεύτερον το κράτος θα την είχε απελάσει!

Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια