Θα είναι το «τελευταίο τανγκό»;


Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Πριν από το... «τανγκό στο Παρίσι» του Σεπτεμβρίου με την τρόικα, προς το παρόν θα... βολευτούμε με το «τανγκό στον... πάγκο της Εφορίας»! Με το «πρώτο τανγκό» ο... καλλιτέχνης επιδιώκει την «αποδραματοποίηση» του γνωστού έργου, ενώ στο «δεύτερο τανγκό» κυριαρχεί ο... δραματικός ρεαλισμός!

Εν πάση περιπτώσει, αν και οι «δείκτες» δείχνουν αποκλιμάκωση της ύφεσης και προσδοκούμε μια μικρή ανάκαμψη στο τέλος του έτους, η καθημερινότητα της ευρείας πλειοψηφίας παραμένει δύσκολη και... ανέπαφη προς το παρόν από τους βελτιωμένους (επιλεκτικούς) «δείκτες». Το λέμε αυτό γιατί την ίδια στιγμή οι επενδύσεις λ.χ. εξακολουθούν να υποχωρούν και η εξαγωγική δραστηριότητα δείχνει σημάδια «κόπωσης», πριν καλά καλά αρχίσει...Μετά τέσσερα γεμάτα χρόνια «κακής ποιότητας» δημοσιονομικής προσαρμογής, η φοροδοτική ικανότητα, όσων δηλώνουν τα εισοδήματά τους και φορολογούνται, έχει εξαντληθεί. Χάνεται και το «αποθηκευμένο λίπος»...
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 67 δισ. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα ληξιπρόθεσμα διευρύνονται περίπου 1 δισ. τον μήνα. Ενώ τα αναμενόμενα έσοδα από τους φόρους, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, προσεγγίζουν τα 8 δισ. Είναι σαφές ότι έχουμε μπει σε καθεστώς «φορολογικής υπερβολής». Οι περισσότεροι τρέχουν για δόσεις, που ανακουφίζουν βέβαια, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχουν τα... λεφτά.
Παράλληλα τα φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διευρυμένο. Ενισχύεται, μάλιστα, από τις «αλλοπρόσαλλες» φορολογικές επιβαρύνσεις. Εν τω μεταξύ και η κυβέρνηση και οι βουλευτές προαναγγέλλουν φορολογικές ελαφρύνσεις για το... 2015, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε προσχέδιο προϋπολογισμού και χωρίς συμφωνία με τους δανειστές!
Καλές είναι οι ελπίδες. Αρκεί να μην αποδειχθούν «φρούδες», καθώς το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα... Ετσι το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος εξακολουθούν να το σηκώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μειωμένες κοινωνικές δαπάνες... Μόνο που αυτό δεν είναι ούτε αναπτυξιακό, ούτε δίκαιο. Για πολλούς συμπολίτες μας το «τανγκό με την Εφορία» των επόμενων μηνών μοιάζει δυστυχώς με το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», χωρίς... λιπαντικό!

Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια