Σύγκρουση μακράς διαρκείας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Αν αθροίσουμε τις δηλώσεις Πούτιν αλλά και άλλων αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα μίας σύγκρουσης μακράς διαρκείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την Ουκρανία να είναι το πρώτο κεφάλαιο.
Στην Ουκρανία η εξέγερση των ανατολικών επαρχιών μοιάζει χαμένη υπόθεση και από ό,τι φαίνεται η Μόσχα θα αρκεστεί στην προσάρτηση της Κριμαίας.
Επόμενα κεφάλαια στα οποία το Κρεμλίνο θα κινηθεί προληπτικά είναι η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Γεωργία.
Στη Λευκορωσία το πρόβλημα της Μόσχας είναι μία ομαλή μεταπολίτευση πριν από το ημιδικτατορικό καθεστώς Λουκασένκο προκαλέσει λαϊκή εξέγερση και προσπάθεια έξωθεν χειραγώγησής της. Η χώρα είναι καίριας στρατηγικής σημασίας. καθώς συνορεύει με την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες και την Ουκρανία και επιπλέον οι εθνικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ρώσων και Λευκορώσων είναι πολύ πιο ασαφείς από ό,τι μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Στη Μολδαβία στρατιωτική επίθεση κατά του ρωσόφωνου ημιανεξάρτητου θύλακος της Τρανδνειστερίας προϋποθέτει στρατιωτική συνεργασία Ουκρανίας και Ρουμανίας και πολιτική συναίνεση της κυβέρνησης του Τσισινάου. Με δεδομένο το εθνικό μειονοτικό μωσαϊκό της περιοχής, κινδυνεύει να ανάψει μία νέα εστία σύγκρουσης στις παρυφές των Βαλκανίων. Η στρατηγική σημασία της Τρανσδνειστερίας προκύπτει από την εγγύτητά της τόσο με τα σύνορα της Ρουμανίας όσο και με τη γειτνίασή της με το λιμάνι της Οδησσού.
Η Γεωργία δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τη Ρωσία όπως το καλοκαίρι του 2008, με δεδομένη την ενίσχυση της ρωσικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και η ευμενής προς τη Μόσχα ουδετερότητα της Τουρκίας σωφρονίζει την Τιφλίδα και αποτρέπει προληπτικά το Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία να παραμένουν σταθερά σύμμαχοι της Ρωσίας.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το μείζον διακύβευμα μετά την Ουκρανία είναι η Λευκορωσία, όπου υπάρχουν ομοιότητες στο Μινσκ με αυτά που συνέβησαν στο Κίεβο: Η Μόσχα να χρεώνεται την πολιτική φθορά των κυβερνώντων και να καλείται να διαχειριστεί εκ των υστέρων την επόμενη μέρα της ανατροπής τους, αντί να παρέμβει προληπτικά και να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα.
Τέλος, ας επαναλάβουμε ότι χωρίς τη συνεργασία με τη Μόσχα και τη βοήθειά της η Ουκρανία οδηγείται σε χρεοκοπία - κοινωνική εξαθλίωση στη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα, καθώς οι εξαγωγές της χώρας απορροφώνται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία.

Έθνος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια