Οι δεινόσαυροι ίσως χάθηκαν από «κολοσσιαία ατυχία»

Οι δεινόσαυροι μπορεί και να είχαν επιζήσει αν ο αστεροειδής που τους εξαφάνισε από τη Γη είχε χτυπήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, αναφέρεται σε νέα έρευνα. Ίσως η εξαφάνισή τους να οφείλεται σε «κολοσσιαία ατυχία» σημειώνει ο Δρ Στιβ Μπρουσάτ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Ήταν σαν μια τέλεια καταιγίδα από γεγονότα που έλαβαν χώρα, όταν οι δεινόσαυροι ήταν ευάλωτοι» αναφέρει στο BBC ο καθηγητής.

Για την έρευνα ένωσαν τις δυνάμεις τους 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από την έρευνά τους προκύπτει ότι κάποια είδη δεινοσαύρων ουσιαστικά πέθαιναν λίγο προτού συμβεί το μοιραίο γεγονός.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν αυτή η σταδιακή παρακμή θα συνεχιζόταν χωρίς να χρειαστεί το χτύπημα του αστεροειδή που τους αποτελείωσε.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων (ιδίως χορτοφάγων) έσβηναν και πριν την πρόσκρουση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν μακροπρόθεσμη εξαφάνιση.

Πάντως, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, είχαν ήδη κάνει αρκετά είδη εξαιρετικά αδύναμα τη στιγμή που ήρθε το τελειωτικό χτύπημα.

Ο Δρ Μπρουσάτ πιστεύει ότι αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει τη Γη μερικά εκατομμύρια χρόνια προτού οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιδεινωθούν ή μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά, δίνοντας στους δεινόσαυρους το χρόνο να «ανασυνταχθούν», ίσως και να υπήρχαν σήμερα.

«Οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για 16 εκατομμύρια χρόνια. Πέρασαν από πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα επιβίωναν. Μόνο που εμείς δεν θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί τα θηλαστικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν!» σημειώνει.

Φυσικά όλη αυτή η συζήτηση δημιουργεί πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα: πώς θα είχαν αναπτυχθεί οι δεινόσαυροι αν δεν τους είχε χτυπήσει τόση... κακοτυχία; Θα είχαν την ίδια πορεία με αυτή των θηλαστικών;

«Όλα είναι πιθανά! Ποτέ μην λέτε ποτέ με την Εξέλιξη. Θα μπορούσαν οι δεινόσαυροι να είχαν αναπτύξει νοημοσύνη» λέει ο Δρ Μπρουσάτ.

Την άποψη του συγκεκριμένου καθηγητή συμμερίζεται έως ένα σημείο και ο συνάδελφός του Σάιμον Κόνγουέι-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και αν δεν είχε πέσει ο αστεροειδής, οι δεινόσαυροι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, καθότι άλλα είδη ζώων θα είχαν αναπτύξει νοημοσύνη και τη δυνατότητα να κατασκευάσουν εργαλεία.

«Δεν μπορούμε να ξανατρέξουμε την ταινία της ζωής και να πούμε τι θα είχε συμβεί αν ένα γεγονός σε άλλη στιγμή θα είχε οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση» συμπληρώνει ο Δρ Ρίτσαρντ Μπάτλερ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
«Πάντως, το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε σε πολύ κακή στιγμή» καταλήγει.
Την όλη συζήτηση συνοψίζει από μια άλλη οπτική γωνία ο Δρ Πολ Μπάρετ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων παρήκμαζαν και πριν το χτύπημα του αστεροειδή» αναφέρει.
Ο ίδιος συμπλήρωνει ότι από τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά η επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι το ξαφνικό χτύπημα ήταν αυτό που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μακροπρόθεσμο παράγοντα, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο τέλος της Κρητιδικής Περιόδου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια