Robosoldier - Ένοπλα ρομπότ θα περιπολούν σε στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα η πρώτη χώρα του κόσμου που στρατολογεί ένοπλα ρομπότ. Αυτόνομα ερπυστριοφόρα, εξοπλισμένα με βαριά πολυβόλα, θα περιπολούν σε πέντε πυραυλικές βάσεις και θα μπορούν να ανοίγουν πυρ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η ανάπτυξη των ρομποτικών φρουρών ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από τον Ντίμτρι Αντρέγιεφ της ρωσικής Διοίκησης Στρατηγικών Πυραύλων, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.
To ερπυστριοφόρο ρομπότ, με την ονομασία MRK, αναπτύχθηκε από την Izhevsk Radio Plant, μια εταιρεία με έδρα 1.200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Έχει μέγεθος αυτοκινήτου, βάρος 900 κιλά και διαθέτει κάμερες, αποστασιόμετρο λέιζερ και ραντάρ, καθώς και ένα οπλοπολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.



Μπορεί να λειτουργεί για δέκα ώρες, αναπτύσσοντας ταχύτητα 45 χιλιομέτρων ανά ώρα, ή να πέφτει σε κατάσταση αναμονής για διάστημα μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Αντρέγιεφ, το ρομπότ μπορεί να εξουδετερώνει στόχους σε αυτόματη ή ημιαυτόματη λειτουργία.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, κανένα ένοπλο ρομπότ -χερσαίο ή ιπτάμενο- δεν μπορεί να ανοίγει πυρ χωρίς άδεια από άνθρωπο -ένα ενδεχόμενο το οποίο μάχονται εδώ και χρόνια οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το 2007, μάλιστα, το ένοπλο ρομπότ SWORDS που δοκιμαζόταν στο Ιράκ αποσύρθηκε λόγω «μη εξουσιοδοτημένων ή μη αναμενόμενων κινήσεων». Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, το ρομπότ είχε τύχει να να στρέψει το πολυβόλο του σε φίλιες δυνάμεις.



Οι Ρώσοι, αντίθετα, δεν δείχνουν να έχουν τέτοιες ανησυχίες για την ανάπτυξη ένοπλων, αυτόνομων ρομπότ. Το παραπάνω βίντεο που παρουσίασε το 2013 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει κομάντο να εκπαιδεύονται μαζί με ένα πολεμικό ρομπότ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια