Τζιπ «επιστημονικής φαντασίας» από τη Land Rover

Το φιλόδοξο concept της «Discovery Vision» αποκάλυψε στο 2014 New York International Auto Show η Land Rover: πρόκειται για ένα τζιπ το οποίο ενσωματώνει μία σειρά φουτουριστικών τεχνολογιών, κινούμενο στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
Το Discovery Vision χρησιμοποιεί λέιζερ για να σκανάρει τον δρόμο μπροστά, βοηθώντας τον οδηγό και το όχημα. Ειδικότερα, υπέρυθρα λέιζερ “χαρτογραφούν” το έδαφος και ενημερώνουν τα συστήματα του οχήματος έτσι ώστε να προσαρμοστούν κατάλληλα, καθώς και τον οδηγό για να βρει την καλύτερη διαδρομή.
Τα ίδια λέιζερ επίσης μπορούν να διαπιστώσουν το βάθος του νερού σε μια περιοχή προκειμένου ο οδηγός να ξέρει εάν μπορεί να περάσει ή όχι.
Κάμερες σε διάφορα σημεία του οχήματος παρακολουθούν τμήματα του δρόμου που υπό κανονικές συνθήκες ο οδηγός δεν θα ήταν σε θέση να βλέπει: οι εικόνες προβάλλονται στο παρμπρίζ χάρη σε τεχνολογία augmented reality, ενώ το όχημα διαθέτει φώτα λέιζερ, που προσαρμόζονται στα δεδομένα του δρόμου έτσι ώστε να μην “τυφλώνονται” άλλοι οδηγοί. Επίσης, είναι δυνατός ο τηλεχειρισμός του οχήματος σε ελιγμούς χαμηλών ταχυτήτων – κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις που ο οδηγός θέλει να βρίσκεται εκτός οχήματος, όπως το πέρασμα μιας όχι και τόσο αξιόπιστης γέφυρας.



Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται επίσης και πόρτες οι οποίες ελέγχονται μέσω χειρονομιών – κάτι που εξαφανίζει την ανάγκη για χερούλια. Η τεχνολογία ελέγχου μέσω χειρονομιών συναντάται ευρέως και στο εσωτερικό του οχήματος, για τον έλεγχο των συστημάτων ψυχαγωγίας και των φώτων. Ο έλεγχος πολλών συστημάτων του οχήματος γίνεται μέσω δύο μικρών οθονών OLED που βρίσκονται στο τιμόνι. Στα χαρακτηριστικά του Discovery Vision περιλαμβάνεται σημειοδότηση λέιζερ (laser referencing), μέσω ορατών λέιζερ, για την προβολή συμβόλων στον δρόμο μπροστά. Επίσης, το σύνολο των τζαμιών του οχήματος είναι “έξυπνα”, χρησιμοποιώντας τεχνολογία smart glass: με το που ένα δάχτυλο πλησιάζει κάποιο παράθυρο, προβάλλονται πληροφορίες σχετικά με αξιοθέατα και γενικότερα σημεία ενδιαφέροντος. Το “πακέτο” περιλαμβάνει και αισθητήρες παρακολούθησης βλέμματος, για να διαπιστώνεται τι κοιτούν οι επιβάτες και να προβάλλονται αντίστοιχες πληροφορίες. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να αποστέλλονται και σε οθόνες φορητών συσκευών.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Land Rover και της Virgin Galactic του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, με στόχο την ενθάρρυνση των νέων να επιδιώξουν καριέρες στην επιστήμη και την τεχνολογία.

naftemporiki.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια