Νέα εντυπωσιακά στοιχεία για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος καθώς και για την εξέλιξη της Γης

Κάποτε η Γη βρισκόταν μέσα σε μια κοσμική χιονόμπαλα

Θοδωρής Λαΐνας
Διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει την εικόνα που είχε το ηλιακό μας σύστημα στη βρεφική του ηλικία καθώς και τις διεργασίες που οδήγησαν στη δομή που το γνωρίζουμε σήμερα. Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον και για το παρελθόν της Γης.

Ο απρόσμενος «μάρτυρας»
Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στη ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρη και τον Δία και περιέχει εκατομμύρια μικρούς, μεσαίους και πολύ μεγάλους αστεροειδείς. Η ζώνη αυτή είναι η μεγαλύτερη ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος για αυτό και ονομάζεται επίσης «κύρια ζώνη αστεροειδών». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζώνη αυτή περιέχει κοσμικά συστατικά από όλο το εύρος του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναζητήσουν την καταγωγή αυτών των συστατικών αλλά και να βρουν απαντήσεις στο πώς βρέθηκαν εκεί.
Χαοτικό περιβάλλον
Σύμφωνα με τους ερευνητές το ηλιακό μας σύστημα στη βρεφική του ηλικία είχε εντελώς διαφορετική δομή από τη σημερινή. Αρχικά όλοι οι πλανήτες ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στον Ηλιο. Ο Δίας, παραδείγματος χάριν, ήταν το ίδιο κοντά στο μητρικό μας άστρο όσο και ο Αρης. Λίγο μετά οι πλανήτες (κυρίως οι μεγαλύτεροι όπως ο Δίας, ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας) άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο ηλιακό μας σύστημα κινούμενοι πότε προς το εσωτερικό του και πότε προς τις εξωτερικές του περιοχές.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάποια στιγμή οι μεγάλοι πλανήτες συγκεντρώθηκαν στην κύρια ζώνη αστεροειδών προκαλώντας κυριολεκτικά χάος στο ηλιακό μας σύστημα. «Διαπιστώσαμε ότι το ηλιακό μας σύστημα τη δεδομένη στιγμή ήταν κάτι ανάλογο με μια γυάλινη χιονόμπαλα με τους πλανήτες να χτυπούν τους αστεροειδείς κάνοντας τους να μοιάζουν όπως οι νιφάδες χιονιού μέσα στη χιονόμπαλα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Φρανσέσκα Ντε Μέο, επικεφαλής των ερευνητών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρουσία των πλανητών κυριολεκτικά εκτόξευε δεκάδες χιλιάδες αστεροειδείς προς κάθε κατεύθυνση του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Η μεταφορά της ζωής
Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφουν οι ερευνητές τότε είναι βέβαιο ότι μεγάλο πλήθος από τους αστεροειδείς της κύριας ζώνης ταξίδεψε και έπεσε πάνω στην πρώιμη Γη. Αν παράλληλα ισχύει η θεωρία ότι οι αστεροειδείς έφεραν στη Γη το νερό και τα δομικά υλικά της ζωής (όπως τα αμινοξέα) τότε έχουμε πλέον μπροστά μας τον κοσμικό μηχανισμό που έκανε τον πλανήτη μας φιλόξενο στη ζωή.

Δημοσιεύτηκε στο "ΒΗΜΑ science" την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια