Τσουκνίδα: Το παρεξηγημένο βότανο

Γράφει η maridor

Σίγουρα η τσουκνίδα είναι ένα από τα φυτά, τα οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στη φύση. Βλέπετε ο περισσότερος κόσμος το μόνο που γνωρίζει για αυτήν είναι ότι η περιοχή του δέρματος που θα ακουμπήσει πάνω της θα ερεθιστεί, θα τσούζει και θα πονάει. Στην αρχαιότητα, όμως, η τσουκνίδα ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, οι οποίες αναφέρονται στον Πλίνιο και στον Διοσκουρίδη.

Το συγκεκριμένο βότανο είναι αλήθεια ότι έσωσε πολλές ζωές εδώ στην Ελλάδα κατά περιόδους πείνας, όπως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι οι άνθρωποι την έβραζαν και την έτρωγαν. Η διατροφική της αξία είναι αρκετά υψηλή, διότι περιέχει πολλές βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι τσουκνίδας περιέχει 3 φορές την ποσότητα της βιταμίνης Α, που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Η βιταμίνη D μαζί με το ασβέστιο που περιέχεται στο φυτό ενδυναμώνει τα δόντια και τα οστά. Επίσης, αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά τα οστά, ενδυναμώνει την καρδιά και είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου.

Το εν λόγω βότανο έχει την ικανότητα να βοηθάει με πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας ανακουφίζοντας τα συμπτώματα που αυτά προκαλούν. Καταρχάς, η τσουκνίδα λόγω της ιδιότητάς της να διαλύει το ουρικό οξύ συνιστά ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από νεφρίτιδα, κυστίτιδα και πέτρες στη χολή. Έχει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έχουν αναφερθεί εκπληκτικά αποτελέσματα από τη λήψη του συγκεκριμένου βοτάνου σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθριτικών, ενώ είναι δυνατό να λειτουργήσει και προληπτικά μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ρευματισμούς. Ακόμη, το τακτικό λούσιμο με αφέψημα τσουκνίδας και θυμαριού μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση και να βοηθήσει ακόμη και να φυτρώσουν καινούργια μαλλιά!

Μια πρακτική συμβουλή: Αν έχουμε ρινορραγία, δηλαδή τρέχει αίμα από τη μύτη μας, βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό τσουκνίδας στο ρουθούνι που τρέχει αίμα και το αίμα σταματάει. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η τσουκνίδα έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα της αιμορρραγίας, όπου κι αν αυτή εμφανίζεται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της αιμορραγίας στη μήτρα. Γι’ αυτό το λόγο, το αφέψημά της βοηθά πολύ με τους πόνους της περιόδου και μπορεί να μειώσει την έντονη ροή της περιόδου.

Τρώτε τσουκνίδες ή πίνετε το αφέψημα των φύλλων της και θα βγείτε κερδισμένοι βλέποντας τη συνολική κατάσταση της υγείας σας να βελτιώνεται.

Πηγές:

-Power Publishing, 87 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λευκωσία, 2004

-Κώστας Μπαζαίος, 100 βότανα-2.000 θεραπείες, εκδ. Διατροφή & Υγεία, 2004

-David Hoffmann, Οδηγός Βοτανοθεραπείας, εκδ. Διόπτρα, 2001

-http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/03/24/vitamin-k-part-two.aspx

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια