Galileo - Ένα βήμα πιο κοντά η ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS (video)

Πράσινο φως για το Galileo, ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS, έδωσε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν πώς θα κατανεμηθούν τα 6,3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το Galileo έως το 2020, φροντίζοντας να διατεθούν επαρκή κονδύλια και για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα καθιστούσαν το σύστημα κερδοφόρο.


Εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα, το Galileo θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία το 2014 με καθυστέρηση αρκετών ετών, λόγω ασυμφωνιών για τη χρηματοδότηση του έργου. Μέχρι τότε προβλέπεται να έχουν εκτοξευτεί συνολικά δέκα λειτουργικοί δορυφόροι.

Το παρακάτω βίντεο από την Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξηγεί πού εστιάστηκε η συζήτηση και ποιες επιφυλάξεις παραμένουν


Πατήστε το κουμπί «el» για ελληνικούς υπότιτλους

Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.

Το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι επίσης συμβατό με το GPS, έτσι ώστε οι συσκευές των χρηστών να μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα προκειμένου να αυξάνεται η ακρίβεια.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidυ

Πηγή: news.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια