«Επένδυση η εξόρυξη ζεόλιθου»

ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ.
ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ - Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013. 

Σειρά διαλέξεων για τον ελληνικό ζεόλιθο δίνει στη Θράκη ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν χθες από το Διδυμότειχο και θα διαρκέσουν ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Λυγερός, ο οποίος συχνά αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις και συνεντεύξεις για τον ζεόλιθο, τις ευεργετικές του ικανότητες και τις πολλές χρήσεις του, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στα Πετρωτά Εβρου, την οποία έχει σταματήσει η κυβέρνηση, θα δώσει διαλέξεις σε άλλες έξι πόλεις της Θράκης.

Θα μιλήσει σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Φέρες, Μαΐστρο και Θάσο. Θέματα των διαλέξεών του, μεταξύ άλλων, είναι: «Εδώ φύτρωσε ο ζεόλιθος», «Ο ζεόλιθος της Θράκης μας», «Τα παιδιά του ζεόλιθου», «Ο ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης», «Γεωργία, κτηνοτροφία και ζεόλιθος», «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα» και «Ο αγροτικός ζεόλιθος».

Σε ένα τελευταίο άρθρο του ασχολείται με τη χρησιμότητα του ζεόλιθου στην αντιμετώπιση πυρηνικών αποβλήτων. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ιδανικό εργαλείο» γι' αυτή τη χρήση.

Τρεις ποικιλίες

Οπως σημειώνει, έχουν μελετηθεί τουλάχιστον τρεις φυσικές ποικιλίες του ζεόλιθου: ο κλινοπτιλόλιθος, ο χαμπαζίτης κι ο μορντενίτης, ειδικά για την αφόπλιση του καισίου-137, του στροντίου και του κοβαλτίου.

«Για παράδειγμα στο Τσέρνομπιλ το 1986, χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας αλλά βέβαια και μέσα στη γη», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει ότι ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε και στη διατροφή των ζώων, με αποτέλεσμα να μειώσει κατά το μισό το καίσιο-137 που βρισκόταν στο γάλα των αγελάδων.

Και πιο πρόσφατα με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωσή του μέσα στο νερό.

«Γι' αυτό το λόγο, ο κλινοπτιλόλιθος είναι τόσο αποτελεσματικός στη χρήση του στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν τη γη και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων», τονίζει ο Ν. Λυγερός.

Και καταλήγει με την επισήμανση: «Ετσι, ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γης αλλά και προστασία για τον άνθρωπο».

http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια