Ρομποτικό «πουλί» για τις ειδικές δυνάμεις

Παρά την συνεχή αύξηση της χρήσης τους, τα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) έχουν ένα αρκετά σημαντικό μειονέκτημα: οπτικά δεν υπάρχει περίπτωση ένας παρατηρητής να τα περάσει για κάτι άλλο.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το Maveric της Prioria Robotics, το οποίο θυμίζει στην εμφάνιση πουλί, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν αρκετά πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων συλλογής πληροφοριών.

Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος έτσι ώστε να θυμίζει αρπακτικό πουλί. Το Maveric είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά, μπορεί να πετάξει σε ύψος 25.000 ποδών (περίπου 7,5 χιλιομέτρων) και οι ταχύτητες πτήσης του κινούνται μεταξύ 40 και 100 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθιστώντας το ιδανικό, λόγω υψηλών επιδόσεων και δυσκολίας εντοπισμού, για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.
Μιλώντας στο Flightglobal, ο Ντέρεκ Λάιονς, αντιπρόεδρος πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, δήλωσε ότι το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ανάγκης των Ειδικών Επιχειρήσεων για ένα αεροσκάφος το οποίο θα είχε μια «φυσική»/ «βιολογική» εμφάνιση – «δεν έπρεπε να μοιάζει με κάτι από το Πεντάγωνο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Maveric έχει βάρος περίπου ένα κιλό και μεταφέρεται σε μία θήκη- σωλήνα των 15 εκατοστών. Δεν χρειάζεται συναρμολόγηση ή κάποιου είδους ειδική προετοιμασία για την εκτόξευσή του, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών.
Όταν φτάσει σε ύψος 100 μέτρων είναι εντελώς αθόρυβο όσον αφορά σε παρατηρητές που βρίσκονται στο έδαφος. Η αυτονομία του είναι μικρή (μόλις μία ώρα) αλλά η αντικατάσταση της άδειας μπαταρίας με μια γεμάτη απαιτεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Η κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένο επιτρέπει τη λήψη εικόνας σχεδόν από κάθε γωνία και, θεωρείται ότι δεν έχει προβλήματα υπό συνθήκες κακού καιρού.
Η εταιρεία κέρδισε συμβόλαιο ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων με τον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή 36 Maveric για να καλυφθεί μία επείγουσα, αλλά μη δημοσιοποιημένη, όσον αφορά στον χαρακτήρα της, ανάγκη. Σύμφωνα με την Prioria, η εκπαίδευση πάνω στη χρήση των ρομποτικών «πουλιών» άρχισε νωρίτερα μέσα στο μήνα, και η παράδοσή τους αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Διακίνηση αγαθών σε φυλακές
Ωστόσο, τα drones φαίνεται να ξεφεύγουν από τη σφαίρα των κυβερνητικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων και να διαδίδονται και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, νόμιμης και μη: στην Τζόρτζια των ΗΠΑ τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, καθώς κατηγορούνται για τη χρήση ενός τηλεκατευθυνόμενου drone για τη μεταφορά καπνικών προϊόντων στο εσωτερικό της φυλακής Καλχούν.
Οι φύλακες αντιλήφθηκαν το αεροσκάφος να πετάει πάνω από το προαύλιο και ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία διερεύνησε τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με έξι στροφεία, ποσότητα καπνού και αρκετά κινητά τηλέφωνα.
Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε πρόσφατα και σε καναδική φυλακή: ένα drone έγινε αντιληπτό ενώ πετούσε πάνω από τη φυλακή Γκατινό στο Κεμπέκ, ωστόσο δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του ώστε να εξακριβωθεί το φορτίο του και η ταυτότητα των χειριστών του.

naftemporiki
apocalypsejohn.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια