Ο Χίτλερ έζησε μέχρι το 1962; Αυτή είναι η δική μου ιστορία την οποία έκλεψαν, ισχυρίζεται Αργεντινός συγγραφέας και δημοσιογράφος

Η εκπληκτική θεωρία ότι ο Φύρερ επεβίωσε μέχρι την ηλικία των 73- καταφεύγοντας στην εξορία- εξετάστηκε σε βιβλίο, του οποίου οι Βρετανοί συγγραφείς κατηγορούνται τώρα για λογοκλοπή.

Η περιβόητη θεωρία ότι ο Χίτλερ διέφυγε αρχικά σε καταφύγιο του Βερολίνου και στη συνέχεια έζησε ιγκόγνιτο στην Αργεντινή, κέρδισε την πρώτη μεγάλη απήχηση το 1945, όταν ο Στάλιν μίλησε σχετικά γι’ αυτήν την υπόθεση.

Από τότε, αυτή η ιδέα ερχόταν στην επιφάνεια περιστασιακά, με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό και διάφορα άλλα στοιχεία ντοκουμέντα- τα οποία διαβάζονταν προσεχτικά από τους σχετικούς μελετητές των θεωριών συνομωσίας.
Οι συγγραφείς του βιβλίου του 2011 Γκρίζος Λύκος: Η Απόδραση του Αδόλφου Χίτλερ (Grey Wolf: The Escape of Adolf Hitler) το οποίο γυρίστηκε και σε φιλμ ως ντοκυμαντέρ στις αρχές αυτού του χρόνου, κατηγορούνται τώρα για λογοκλοπή από τον Αργεντινό συγγραφέα και δημοσιογράφο Abel Basti. Ο Basti ισχυρίζεται ότι η έρευνα του έχει χρησιμοποιηθεί αθέμιτα για να υποστηριχθούν οι θεωρίες που αναφέρονται στο βιβλίο.
Ο Γκρίζος Λύκος που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Sterling Publishing (έχουν τη βάση τους στη Νέα Υόρκη), αμφισβήτησε την κοινώς αποδεκτή και καθιερωμένη άποψη ότι ο Φύρερ αυτοπυροβολήθηκε στο καταφύγιο του στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου του 1945 και πως η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησε επίσης παίρνοντας κυανούχο άλας.
Ο Γκρίζος Λύκος πάει την ιστορία ακόμα πιο μακριά, υποστηρίζοντας πως οι αξιωματούχοι των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών έκαναν τα “στραβά μάτια” στη διαφυγή και απόδραση του Χίτλερ, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε όλη την γερμανική τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στη διάρκεια του πολέμου, και πως τελικά ο Χίτλερ μαζί με την Εύα Μπράουν έφτιαξαν σπίτι στους πρόποδες των Άνδεων και είχαν μαζί δύο κόρες.
Οι συγγραφείς του Γκρίζου Λύκου, υποστηρίζουν πως ο Χίτλερ κατάφερε να διαφύγει την τιμωρία και πως έζησε μια γαλήνια ζωή στην Παταγωνία (περιοχή της νότιας Αργεντινής) μέχρι το θάνατό του το 1962.
Ο Αργεντινός συγγραφέας και δημοσιογράφος όμως, υποστηρίζει ότι οι συγγραφείς του βιβλίου χρησιμοποίησαν αθέμτα και δολίως το δικό του ιστορικό και ερευνητικό υλικό το οποίο συνέλλεγε εδώ και χρόνια και το οποίο έδωσε στους συγγραφείς όταν μετέβησαν στην Αργεντινή και ζήτησαν τη βοήθεια του για τη δημιουργία του φίλμ-ντοκυμαντέρ, που αναφέρθηκε πιο πάνω.
Οι συγγραφείς του Γκρίζου Λύκου επιβεβαιώνουν ότι έλαβαν βοήθεια από τον Abel Basti, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπέκλεψαν τις ιδέες του ούτε αντέγραψαν το υλικό του. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η ιδέα πως ο Χίτλερ έζησε στη Αργεντινή μέχρι το 1962 όπου και πέθανε, δεν είναι κανούργια καθώς πολλά βιβλία ανάμεσα στο 1953 και το 1987 κυκλοφόρησαν χρησιμοποιώντας αυτή την υπόθεση.
Ωστόσο, οι θεωρίες και οι ισχυρισμοί για την εξόριστη ζωή του Χίτλερ στη Αργεντινή έχουν γίνει αντικείμενο χλευασμού από τον ιστορικό Guy Walters, ο οποίος δήλωσε ότι “όλα αυτά είναι 2,000% ανοησίες και θεωρίες για τα σκουπίδια" με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου.
Και συνέχισε:
Είναι η απόλυτη ντροπή. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ουσία και αλήθεια σε αυτές τις θεωρίες. Είναι μόνο για να γοητεύουν τους θιασώτες των θεωριών συνομωσίας. Στην ιστορική έρευνα όμως δεν έχουν καμία θέση.”
ΠΗΓΗ: Τhe Guardian
Μετάφραση –Επιμέλεια κειμένου: Ευάγγελος Κουσιάδης: Συγγραφέας-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
info@kousiadis.gr
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια