ΣΟΚ και ΔΕΟΣ, έρχεται νέο "κούρεμα" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Η τρόικα βλέπει χρηματοδοτικό κενό στα ταμεία και επιβάλει νέα μέτρα.
Οι τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία που έχει εντοπίσει η τρόικα απειλούν κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 
Τα μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών που αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν αποδίδουν.
 
Το βασικό πρόβλημα είναι η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" που βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014, κάτι που σημαίνει ότι όπου υπάρχουν τρύπες θα μειώνονται αναλογικά ή θα κόβονται εντελώς οι επικουρικές συντάξεις.
 
Άνθρωποι που παρακολουθούν τους αριθμούς της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία αυτή τη στιγμή φτάνει τα 1.2 δισ. ευρώ, ενώ αν σ' αυτό προστεθεί και ο ΕΟΠΥΥ, τότε το ποσό φτάσει τα 2 δισ.
 
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).
 
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι τρύπες του ΕΟΠΥΥ και το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, το ποσό φτάνει τα 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Για τη φετινή χρονιά πάντως δε φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, καθώς το έλλειμμα καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι' αυτό τον σκοπό, αλλά κανείς δε μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί πως το μέγεθος των επικουρικών συντάξεων θα παραμείνει σταθερό από το 2014.
 
Όπως υπολογίζεται, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η μείωση των εσόδων θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κενό 1,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως για το θέμα των εσόδων τα νούμερα είναι αφοπλιστικά. Από τους 700.000 - 800.000 οφειλέτες, μόλις 26.000 προσήλθαν για να κάνουν ρύθμιση.
 
Το γεγονός αυτό πονοκεφαλιάζει την τρόικα, που πάντως δει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν πρόκειται να διστάσει να κόψει κι' άλλο τις κύριες συντάξεις, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μειώσεις 8% - 10%.
 
Ανάμεσα σε όλα αυτά πάντως, οι πληγές του ασφαλιστικού συστήματος παραμένουν ανοιχτές, με τα ανοιχτά θέματα να παραμένουν δίχως λύση.
 
Η μείωση των εσόδων από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, η εφαρμογή του φόρου 2 επί τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, είναι μέτωπα που ακόμα δεν έχουν κλείσει και η τελική απόφαση για τη διαμόρφωση τους, δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία των εσόδων τη φετινή χρονιά.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια