Grand Prix M. Βρετανίας 2013: Επεισοδιακή νίκη για τον Ν. Rosberg

κατάλογοςΤην τρίτη νίκη της καριέρας του, δεύτερη το 2013, πανηγύρισε στο Silvertone ο Nico Rosberg   (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Σε έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία για τα συμβάντα του και τις τεράστιες διακυμάνσεις στην κατάταξη, ο Nico Rosberg πήρε τη νίκη, μπροστά από τον Mark Webber και τρίτο τον Fernando Alonso.
Με ιδανικές καιρικές συνθήκες και χωρίς την απειλή βροχής, η στρατηγική χρήσης των ελαστικών αναμενόταν να παίξει τεράστιο ρόλο.
Οι πρώτοι εννέα εκκίνησαν με τη μέση γόμα, ενώ ο Jenson Button από τη δέκατη θέση, ξεκίνησε με τη σκληρή γόμα της Pirelli. Ο Paul di Resta εκκίνησε τελευταίος λόγω ποινής. Μετά τις κατατακτήριες δοκιμές το μονοθέσιό του βρέθηκε μισό κιλό πιο ελαφρύ από το ελάχιστο επιτρεπόμενο.
Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο L. Hamilton διατηρήθηκε άνετα στην κορυφή, ενώ ο S. Vettel πέρασε τον N. Rosberg. Πολύ κακή εκκίνηση έκανε ο M. Webber που από τέταρτος βρέθηκε στη 15η θέση. Ρεσιτάλ μαχητικότητας έδωσε ο F. Massa ο οποίος μέσα σε λίγες στροφές είχε σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση.
Ο F. Alonso είχε ωραία μονομαχία με τον D. Ricciardo, o L. Hamilton άνοιγε τη διαφορά του και ο κάθε πιλότος είχε ως κρυφό άσο στο μανίκι του τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στα ελαστικά. Τα ευτράπελα ξεκίνησαν νωρίς.
Λίγα λεπτά αφότου ο J. Button επισήμανε ότι η θερμοκρασία στα εμπρός ελαστικά του δεν ήταν η σωστή, ο L. Hamilton, ενώ οδηγούσε τον αγώνα, είχε κλατάρισμα στο πίσω αριστερό ελαστικό του που διαλύθηκε στην ευθεία. Μπήκε στα pits, έβαλε τη σκληρή γόμα και πλέον δεν είχε ελπίδες για κάτι.
Ελάχιστα λεπτά αργότερα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε ο F. Massa. To πισω αριστερό ελαστικό του διαλύθηκε, έκανε τετ-α-κε και έχασε πολύ χρόνο μέχρι να επιστρέψει στα pits. Οι πιλότοι ενημερώθηκαν και στις ομάδες σήμανε συναγερμός.
Οι όποιες στρατηγικές είχαν αποφασιστεί πήγαν περίπατο. Αμέσως, οι περισσότεροι μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, βάζοντας τη σκληρή γόμα. O F. Alonso πήρε φόρα και αμέσως ανέβηκε τρεις θέσεις. Μέσω team radio, οι ομάδες συνιστούσαν στους πιλότους να είναι πολύ προσεκτικοί στις εξόδους των στροφών και να μην περνάνε πάνω από τα κερμπ.
Πάνω που η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται και ο αγώνας να ξαναπαίρνει ρυθμό, ο J. E. Vergne ήταν το τρίτο θύμα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ελαστικό του διαλύθηκε στην ευθεία, έχοντας πίσω του τον F. Alonso που ετοιμαζόταν για προσπέραση.
Μετά και από αυτό, η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας κρίθηκε απαραίτητη. Καθαρίστηκε η πίστα και έγινε έλεγχος σε κάποια σημεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Με τη Mercedes SLS να οδηγεί τον αγώνα αρκετούς γύρους, οι διαφορές μηδενίστηκαν και στην ουσία όλα ξεκινούσαν από την αρχή. Ο S. Vettel βρισκόταν συνεχώς στην κορυφή μετά την ατυχία του L. Hamilton. Όμως, ο Γερμανός ήταν ακόμη πιο άτυχος. Έμεινε από βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων, στην αρχή της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού.
Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε πάλι και πιο προνοητικοί στην Ferrari, έβαλαν αμέσως τους F. Alonso και F. Massa στα pits για αλλαγή ελαστικών. Όταν συνεχίστηκε ο αγώνας, ο Kimi Raikkonen που βρισκόταν στη δεύτερη θέση και δεν είχε αλλάξει ελαστικά, δεν μπόρεσε να κρατήσει πίσω του τον M. Webber.
O Αυστραλός ανέβηκε δεύτερος και έβαλε στόχο τη Mercedes του N. Rosberg. O K. Raikkonen έχασε ακόμη μία θέση καθώς τον πέρασε και ο F. Alonso. Ο πραγματικός αγώνας έγινε στους τελευταίους πέντε γύρους. Ο F. Massa πίεζε συνεχώς για να πάρει κι αυτός ό,τι καλύτερο μπορούσε.
Τα συμβάντα με τα ελαστικά δεν είχαν τελειώσει. Τελευταίο θύμα ήταν ο Sergio Perez, κι αυτός ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Διαλύθηκε το πίσω αριστερό ελαστικό. Ο Μεξικανός εγκατέλειψε, όπως και ο R. Grosjean που δεν είχε καθόλου καλό ρυθμό σε όλο τον αγώνα.
Η καρό σημαία βρήκε νικητή τον N. Rosberg και πίσω του τον M. Webber. Ο F. Alonso συμπλήρωσε το τρίτο σκαλί του βάθρου.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Twitter



GP Μ. Βρετανίας 2013: Τα αποτελέσματα του αγώνα

Οδηγός                                                                     Ομάδα                                 Χρόνος





























































































1. Nico RosbergMercedes1.32:59.456
2. Mark WebberRed Bull+0.765
3. Fernando AlonsoFerrari+7.124
4. Kimi RaikkonenLotus+7.756
5. Lewis HamiltonMercedes+11.257
6. Felipe MassaFerrari+14.573
7. Adrian SutilForce India+16.335
8. Daniel RicciardoToro Rosso+16.500
9. Paul Di Resta Force India+17.993
10. Nico HulkenbergSauber+19.700
11. Pastor MaldonadoWilliams+21.100
12. Valtery BottasWilliams+25.000
13. Jenson ButtonMcLaren+25.900
14. Esteban GutierrezSauber+26.200
15. Charles PicCaterham+31.600
16. Jules BianchiMarussia+36.000
17. Max ChiltonMarussia+1:07.600
18. Giego van der GardeCaterham+1:07.700

diavasame

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια