Ελαστική και επίπεδη μπαταρία

Όταν τεντωθεί τριπλασιάζεται σε μέγεθος


Ελαστική και επίπεδη μπαταρίαΘοδωρής Λαΐνας

Η ελαστική μπαταρία που ανέπτυξαν οι ερευνητές στις ΗΠΑ

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν μια μπαταρία με αυξημένη ελαστικότητα. Οπως υποστηρίζουν η επίπεδη μπαταρία τους μπορεί να τριπλασιάσει το μέγεθος της χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.



Η εξέλιξη είναι σημαντική αφού τον τελευταίο καιρό κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά διάφορες εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ύπαρξη ελαστικών μπαταριών όπως είναι ευνόητο θα βοηθήσει τις εύκαμπτες συσκευές να παρέχουν στο σύνολο τους τις υπηρεσίες για τις οποίες σχεδιάστηκαν.

Το πρόβλημα και η απάντηση

«Σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί δραστικά το μέγεθος των μπαταριών αλλά και να αυξηθεί η ελαστικότητα τους χωρίς να περιοριστεί σημαντικά η απόδοση τους» αναφέρει ο Τζον Ρότζερς, του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτό που σκέφτηκαν οι ερευνητές να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν να ενσωματώσουν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές μικροσκοπικές δομές υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια. Αυτές τις δομές οι ειδικοί τις ονομάζουν «νησίδες». Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να φτιάξουν ένα πρωτότυπο που κατάφερε να δώσει ενέργεια σε ένα λαμπτήρα με φωτοδιόδους (LED). H μπαταρία αυτή λειτούργησε για 20 κύκλους φόρτισης/επαναφόρτισης - κάτι που φυσικά δεν αποτελεί επίδοση εμπορικά αξιοποιήσιμη. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αυξήσουμε τη διάρκεια της ζωής τους για να υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση τους» σημειώνει ο Ρότζερς. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Οι εφαρμογές

Οπως πιστεύουν όμως οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει τις βάσεις ώστε με νέες έρευνες και βελτιώσεις πάνω στην αρχική ιδέα να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον ελαστικές μπαταρίες με μεγάλη απόδοση. Οι μπαταρίες αυτές θα μπορούσαν παρέχουν ενέργεια σε διάφορες συσκευές όπως, παραδείγματος χάριν, οθόνες που διπλώνουν, ιατρικά εμφυτεύματα και άλλα εύκαμπτα συστήματα.

StergioG-stamp

diavasame

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια