Ανησυχία για την εξάπλωση επικίνδυνου ιού στον άνθρωπο και στα ζώα

Ανησυχία για την εξάπλωση επικίνδυνου ιού στον άνθρωπο και στα ζώαΟι αιφνίδιοι θάνατοι 162 θαλάσσιων φωκών από πνευμονία στην ακτή New England της Αμερικής πέρυσι οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανακάλυψη ενός νέου ιού, ο οποίος αποτελεί απειλή για την υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για έναν τύπο του ιού Η3Ν8 της γρίπης τύπου Α, ο οποίος συνδέεται στενά με ένα στέλεχος που κυκλοφορεί στα πουλιά της



βόρειας Αμερικής από το 2002. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός έχει μεταλλαχθεί ώστε να προσβάλλει τόσο τα ζώα, όσο και τα πουλιά.

Ωστόσο, ο κίνδυνος και για την ανθρώπινη υγεία είναι πιθανός, καθώς ο ιός μπορεί να προσβάλλει μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, οι φώκιες έχουν υποδοχείς για τους ιούς γρίπης τόσο των πουλιών, όσο και των θηλαστικών και για αυτό το λόγο ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί, να εξελιχθεί και να γίνει πιο «ικανός» στο να προκαλέσει ασθένειες στα θηλαστικά.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτή η επιδημία στα ζώα μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους και να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία.



                        

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια