Βλάπτει η εργασία στα τέλη της κύησης

Οι επιπτώσεις της είναι παρόμοιες με εκείνες του καπνίσματος

Βλάπτει η εργασία στα τέλη της κύησης

«Οχι» στην εργασία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη λένε οι βρετανοί επιστήμονες

Κινδύνους για την υγεία του βρέφους παρόμοιους με εκείνους του καπνίσματος «εγκυμονεί» η εργασία της μητέρας κατά το τελικό στάδιο της κύησης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.



Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Εσεξη συνέχιση της εργασίας μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης λιποβαρών μωρών και παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν εργαστεί μέχρι και τον ένατο μήνα κύησης, αποκτούσαν παιδιά τα οποία ήταν κατά 227 γραμμάρια ελαφρύτερα συγκριτικά με τα μωρά των γυναικών που είχαν σταματήσει να εργάζονται κατά την περίοδο μεταξύ έκτου και όγδοου μήνα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το χαμηλό βάρος ενός νεογέννητου συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και αργούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Λιποβαρή μωρά λόγω… εργασίας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τρεις μελέτες μεγάλης κλίμακας, εκ των οποίων οι δύο είχαν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία και η μια στις ΗΠΑ. Όπως είδαν, το βάρος των νεογέννητων δεν έδειξε να επηρεάζεται στην περίπτωση που η ηλικία των μητέρων δεν ξεπερνούσε τα 24 έτη, είτε εκείνες δούλευαν είτε όχι. Στην περίπτωση όμως των μητέρων που ήταν άνω των 24, η εργασία κατά την προχωρημένη εγκυμοσύνη έδειξε να συνδέεται με το χαμηλό βάρος του βρέφους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάρκο Φραντσεσκόνι, έναν εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, κυβερνήσεις και εργοδότες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα νέα ευρήματα ώστε να προσφέρουν στις μέλλουσες μητέρες πιο ευέλικτα σχήματα αδειών λοχείας.

«Γνωρίζουμε ότι τα χαμηλό βάρος ενός βρέφους αποτελεί δείκτη πολλών μελλοντικών προβλημάτων όπως η χαμηλή σχολική επίδοση και η υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας» επισημαίνει ο ειδικός. «Για τον λόγο αυτό πρέπει να λάβουμε την γονεϊκή άδεια πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς όπως έδειξε η μελέτη μας, τα πιθανά οφέλη μιας ευέλικτης άδειας λοχείας προ τοκετού είναι πολλά».

Από τα στοιχειά των ειδικών φάνηκε ότι σήμερα οι έγκυοι εργάζονται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τον τελευταίο μήνα - προτού αφήσουν τον χώρο εργασίας για να γεννήσουν, συγκριτικά με αυτό που γινόταν πριν από 20 χρόνια.

Ειρήνη Βενιού



                        

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια